Două milioane de locuri de muncă noi? Iată cum și când

11 Iul 2015
Două milioane de locuri de muncă noi? Iată cum și când
Economia globală utilizează echivalentul resurselor unei planete și jumătate, pentru a produce rezultate globale și a absorbi deșeuri, iar estimările arată că aceste cifre vor crește la nivelul resurselor a două planete până în 2030.  

Europa este mai dependentă de resursele importate decât orice altă regiune a lumii și multe resurse se vor epuiza în termen relativ scurt. Îmbunătățirea utilizării resurselor ar putea duce la economii nete subtanțiale pentru companiile, autoritățile publice și consumatorii din UE, estimate la 600 miliarde de euro sau 8% din cifra de afaceri anuală, reducând emisiile totale anuale de gaze cu efect de seră cu 2-4%.

O creștere cu 30% în productivitatea resurselor până în 2030 ar putea crește PIB-ul cu aproape 1% și ar crea 2 milioane de locuri de muncă suplimentare, durabile, se mai arată în analiza prezentată de site-ul Parlamentului European.

Dar pentru a obține această creștere, UE are nevoie de obiective obligatorii de reducere a deșeurilor, de revizuirea legislației privind ecodesignul și de măsuri de deconectare a creșterii economice de utilizarea resurselor. Deputaţii europeni cer Comisiei Europene să facă propuneri legislative în acest sens până la sfârșitul anului 2015.

”Este o modificare de paradigmă, o schimbare sistemică ceea ce trăim astăzi, precum și o posibilitate uriașă, ascunsă de afaceri. Poate fi creată doar dacă ajutăm să se creeze un nou ecosistem de afaceri” a declarat raportorul Sirpa Pietikäinen, citat de site-ul Parlamentului European.

Noile obiective obligatorii privind reducerea deșeurilor ar putea duce la crearea a 180.000 de locuri de muncă, spun deputații. Ei cer Comisiei să depună astfel de obiective până la sfârșitul anului 2015, inclusiv obiective obligatorii privind reducerea deșeurilor, precum și și o reducere graduală a tuturor terenurilor de deșetare.

Deputații au cerut CE să promoveze crearea în statele membre a unor convenții care să propună ca sectorul de distribuție a alimentelor să distribuie produsele nevândute către asociații de caritate.

Din 2018 ar trebui să fie obligatorii indicatori privind eficiența resurselor, măsurarea consumului de resurse, inclusiv importurile și exporturile, precum și utilizarea acestora. (I.D)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră