LIVE. Au început audierile în Comisia LIBE a Parlamentului European pentru șefia Parchetului European. Kovesi, audiată ultima

26 Feb 2019 | scris de A.V.
LIVE. Au început audierile în Comisia LIBE a Parlamentului European pentru șefia Parchetului European. Kovesi, audiată ultima

Au început audierile în Comisia LIBE a Parlamentului European, pentru șefia Parchetului European. Candidata din partea României, Laura Codruța Kovesi, va fi audiată ultima, după tragerea la sorți a ordinii.

Primul va a fost audiat candidatul Germaniei, Andrés Ritter (54 de ani), urmat de candidatul Franței, Jean-François Bohnert (58 de ani) și de Laura Codruța Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi va fi audiată în comisia LIBE din Parlamentul European pentru funcţia de procuror-şef european. 

După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o şedinţă pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidaţi. După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri New Europe, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

UPDATE

Andres Ritter, candidatul din Germania pentru postul de procuror şef european, a declarat în timpul audierilor din comisiile LIBE şi CONT ale PE, că ”este o onoare” să fie pe aceeaşi listă cu Laura Codruţa Kovesi, afirmând că are o toată admiraţia pentru ea, având în vedere curajul acesteia.

”Cu privire la presiunea politică, da, am avut ocazii în care au fost implicaţi aleşi politici, dar nu am suferit din cauza presiunii publice, nu ca în alte părţi. Cu privire la situaţia din alte state, e o situaţia care o afectează în special pe contracandidata mea. Este o onoare că aparţin acestui cerc de candidaţi şi că sunt pe aceeaşi listă cu dna Kovesi. Am toată admiraţia pentru curajul domniei sale, pentru implicarea ei şi cred că trebuie să spunem foarte clar acum, nmăcar în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi candidaţi, că mă simt de-a dreptul onorat să fiu alături de ei şi să-mi prezint asdtfel candidatura”, a declarat în timpul audierilor Andres Ritter.

El fusese întrebat de un eurodeputat dacă a instrumentat dosare ale politicienilor şi dacă au fost exercitate presiuni asupra lui, în condiţiile în care Laura Codruţa Kovesi ”este foarte atacată şi criticată de conducerea politică din România”.

Andres Ritter a mai spus că regulamentul de procedură al EPPO trebuie să fie ”clar şi permanent”.

UPDATE

Laura Codruţa Kovesi le-a spus deputaţilor europeni că au fost expuşi la informaţii negative despre ea, dar că nu are nimic de ascuns. Răspunzând unei întrebări, ea a declarat că îndeplineşte toate condiţiile.

Al doilea candidat audiat în Comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar ale Parlamentului European pentru postul de procuror-şef european, la care candidează şi fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi, François Bohnert, a fost întrebat de un europarlamentar PSD despre protocoale cu serviciile secrete, iar de Macovei despre rolul procurorului-şef european.

Primul candidat, Andreas Ritter, a fost întrebat de europarlamentarul Monica Macovei dacă a instrumentat cazuri de fraudă cu fonduri europene care au vizat demnitari şi dacă au fost presiuni politice.

Laura Codruţa Kovesi a declarat, marţi, la începutul audierii din Comisia LIBE, că procurori trebuie să respecte statul de drept, ei fiind importanţi pentru că datoria lor este să aplice legea în mod egal pentru toată lumea.

”Cred că procurorul trebuie să respecte statul de drept şi să aibă o busolă morală puternică”, a spus Kovesi.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră