Liberland, o micro-națiune în devenire în Balcani, recrutează cetățeni. Te-ar tenta?

24 Apr 2015
Liberland, o micro-națiune în devenire în Balcani, recrutează cetățeni. Te-ar tenta?
Ultima găselniță care face acum turul rețelelor de socializare în Europa de Est este cea a celei mai recente națiuni europene, Republica Liberland. Țara în formare, care nu a fost recunoscută de nicio alta, nici de comunitatea internațională, este situată pe o bucată de pământ de 7 kilometri pătrați, pe malul Dunării, între Croația și Serbia, rămasă ”no man's land”, element al unei dispute frontaliere mai ample între cei doi vecini, care datează din 1947 (de pe vremea în care cele două țări făceau parte din Federația Iugoslavă).

Când informația a aterizat pentru prima oară pe rețelele sociale din Balcani la 14 aprilie 2015, mulți au crezut că este o păcăleală întârziată de 1 aprilie. Liberland începe să fie o treabă din ce în ce mai luată în seamă de când surse serioase, precum agenția independentă de presă Beta, au confirmat și preluat proclamarea noii micro-națiuni, scrie rue89.nouvelobs.com.

Are președinte
Președintele Liberland, un cetățean ceh, al cărui nume este Vit Jedlicka, a afirmat pe pagina Facebook a Liberland a doua zi după proclamare că 1.000 de persoane au solicitat deja cetățenia.

Pagina Facebook ”oficială” a Liberland înregistrează și ea un succes, cu cei minimum 18.000 de followeri, număr în continuă creștere, de altfel.

Unii continuă să vadă în Liberland ori o glumă, ori o tentativă de a se face auzite problemele Europei, dar mulți sunt cei care dau șanse serioase acestei micro-națiuni de a deveni al treilea cel mai mare micro-stat al lumii și o țară cu drepturi depline.

În anunțul de înființare se arată că ”un grup de cetățeni cehi, reuniți într-un Comitet Pregătitor, au decis să proclame un stat nou, Republica Liberă Liberland, pe teritoriul încadrat de coordonatele de mai jos.

Suprafaţa sa totală de 7 kilometri pătraţi face din Liberland al treilea cel mai mic stat suveran din lume, după Vatican şi Monaco.

La 13 aprilie 2015, Comitetul Preparator a proclamat noul stat la faţa locului şi a ridicat un steag pentru a revendica pământul. Comitetul l-a ales şi pe preşedintele republicii, care a fost mandatat să trimită înştiinţări diplomatice nu doar celor două state vecine, ci şi Naţiunilor Unite şi mai târziu altor ţări, pentru a le informa în legătură cu înfiinţarea noului stat Liberland.

Scopul fondatorilor noului stat este să construiască o ţară în care oamenii cinstiţi să prospere fără să fie asupriţi de guverne care le fac vieţile neplăcute împovărându-i cu restricţii şi taxe de prisos. Unul dintre motivele din spatele înfiinţării Liberland este influenţa în continuă extindere a grupurilor de interese asupra funcţionării statelor existente şi, în consecinţă, înrăutăţirea condiţiilor de trai ale oamenilor. Fondatorii sunt inspiraţi de ţări precum Monaco, Liechtenstein sau Hong Kong.

Micul stat nu va percepe impozite şi să nu va avea armată, limbă oficială şi imn. Va avea însă steag. Preşedintele lui spune că 130 de avocaţi lucrează în prezent la redactarea unei Constituţii.


Neo-naziștii și comuniștii să se abțină!

Pentru a solicita cetățenie trebuie trimis un email, cu un document de identitate scanat, o scrisoare în care să se explice motivele pentru care persoana respectivă dorește să devină cetățean al Republicii Liberland, precum și un număr de telefon, dacă este cazul. Există, totuși, restricții în privința cetățeniei: neo-naziștii, comuniștii sau extremiștii trebuie să se abțină. Indivizii condamnați pentru delicte grave vor fi refuzați din start. (M.C)  

Alte stiri din Externe

Ultima oră