Lege controversată: Refugiaţii vor avea dreptul de a lucra în Bulgaria

03 Oct 2015
Lege controversată: Refugiaţii vor avea dreptul de a lucra în Bulgaria
Refugiaţii vor avea dreptul de a-şi căuta de lucru în Bulgaria, până la soluţionarea cererii de protecție internațională, au decis parlamentarii bulgari, prin votarea modificărilor la Legea privind refugiaţii.

Deputatul bulgar din partea Frontului Patriotic, Emil Dimitrov, s-a opus acestei decizii. „Nu se poate ca un străin care vine în Bulgaria, doar pentru că se declară bolnav sau cu apartenență la un grup vulnerabil, să primească automat statutul. Nu se poate ca cineva care nu a primit statutul să aibă acces la fonduri pentru educaţie și locuri de muncă, deoarece acestea sunt fonduri pentru bulgari”, a precizat Dimitrov, citat de Rador.

Conform parlamentarului bulgar, în niciun caz nu trebuie ca refugiaţii să aibă acces la fondurile din Bulgaria. În urmă cu o săptămână, Biserica Ortodoxă Bulgară îndemna autorităţile de la Sofia să nu mai primească refugiaţi.

„Noi considerăm că Guvernul nostru ar trebui să nu mai primească, cu niciun chip, alţi refugiaţi în ţara noastră. În ceea ce-i priveşte pe cei care se află deja aici, este corect ca noi, ca creştini ortodocşi şi ca societate, să-i îngrijim aşa cum putem şi atât cât ne permit resursele noastre insuficiente, dar nu şi pe alţii”, a anunţat Sinodul Bisericii într-un comunicat.

De asemenea, acesta susţinea că problema trebuie „să fie soluţionată de către cei care au creat-o; nu este drept ca poporul ortodox bulgar să plătească preţul dispariţiei noastre ca stat”.

La mijlocul lunii septembrie, Guvernul Bulgariei a decis să aloce circa 2,5 milioane de euro pentru soluționarea problemei refugiaților, banii urmând să fie folosiţi pentru hrană și paza centrelor unde aceştia sunt primiţi.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră