Liderul nord-coreean îl sfidează pe Putin. Şi-a anulat participarea la parada din 9 Mai

01 Mai 2015
Liderul nord-coreean îl sfidează pe Putin. Şi-a anulat participarea la parada din 9 Mai
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a anulat o vizită rară plănuită în afara Coreei de Nord, evitând un eveniment ce va fi găzduit de preşedintele rus Vladimir Putin, relatează cotidianul britanic The Independent.
Dictatorul a anunţat iniţial că va călători la Moscova pentru a participa în 9 Mai la ceremoniile care marchează cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial şi a înfrângerii Germaniei naziste, dar acum va rata parada organizată de Ziua Victoriei.

Conform NBC News, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a confirmat faptul că liderul nord-coreean va lipsi de la eveniment. „Această decizie este legată de problemele interne ale Coreei de Nord” ”, a declarat Dmitri Peskov.

Această decizie ar putea fi o lovitură puternică pentru relaţiile diplomatice dintre cele două ţări, Kim numărându-se printre cei doar 26 de lideri mondiali care au acceptat invitaţia la acest eveniment – o sărbătoare majoră în calendarul rusesc.

Luna trecută, mass media de stat nord-coreeană a declarat că Rusia şi Coreea de Nord au declarat un “an al prieteniei” pentru 2015, accentul punându-se pe îmbunătăţirea relaţiilor culturale şi comerciale.

Parada de la Moscova ar fi fost prima vizită a lui Kim în străinătate în calitatea oficială de lider al Coreei de Nord. (M.C)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră