Jurnalist polonez: Rusia este mai iubită de propriul popor când promovează o politică agresivă și expansionistă

16 Iun 2015
Jurnalist polonez: Rusia este mai iubită de propriul popor când promovează o politică agresivă și expansionistă
"Tot mai mulți cetățeni ruși știu ce sărbătoresc pe 12 iunie, și se identifică cu statul în care trăiesc, nu cu Uniunea Sovietică”, scrie jurnalistul polonez Wacław Radziwinowicz în Gazeta Wyborcza. 

În zilele lui Boris Elțîn, sărbătoarea era denumita Ziua Independenței. „Dar acest lucru dădea naștere unei întrebări complet justificată. Independența față de cine? De Uniunea Sovietică? Rusia este moştenitoarea Uniunii Sovietice în ochii lumii și oamenii săi aproape că se identificau cu URSS", subliniază Radziwinowicz, potrivit independent.md.
 
„De-a lungul anilor, pentru majoritatea rușilor această dată era doar o zi marcată cu roşu în calendar, o zi liberă oferită din motive necunoscute. În 1997, doar 6 la sută dintre ruşi puteau răspunde la întrebarea ce se sărbătoare pe 12 iunie. Drumul cetățenilor ruși spre noua conștiință nu a fost ușor, și nu numai pentru cei care au primit educație sovietică. Majoritatea celor născuți după 1990, cred că Uniunea Sovietică a fost puternică, echitabilă si sunt mândri de realizările sale", notează Radziwinowicz.
 
Astăzi, rușii se identifică mai mult cu Rusia. Conform sondajelor, jumătate din cetăţeni știu că 12 iunie este sărbătorită Ziua Rusiei. Aproape trei sferturi din ruși sunt de acord că suveranitatea a adus numai lucruri bune Rusiei.
 
Schimbarea este relativ recentă, iar cauza acesteia, pe lângă creșterea nivelului de viaţă înainte de criza din 2008 și Jocurile Olimpice de la Soci, este în primul rând „anexarea Crimeii și războiul din estul Ucrainei, pe care propaganda oficială îl promovează ca pe o luptă împotriva fascismului”.
 
„Îngrijorător este că Rusia devine mai iubită de propriul popor doar atunci când promovează o politică agresivă și expansionistă”, conchide jurnalistul polonez. (V.M.)

Alte stiri din Externe

Ultima oră