Lipsa vitaminei D, cauzată de captivitate, i-a distrus sănătatea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

05 Feb 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Lipsa vitaminei D, cauzată de captivitate, i-a distrus sănătatea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange


Va putea acesta să guste din nou din bucuria de a respira aer curat? El speră, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple.
O comisie de experți a ONU a decis vineri că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost reținut în mod arbitrar, acesta trăind izolat în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a scăpa de un mandat de arestare european, și a cerut Suediei și Marii Britanii să îi ofere acestuia despăgubiri.
O decizie care nu înseamnă și sfârșitul calvarului pentru fondatorul WikiLeaks care trăiește izolat de patru ani într-un spațiu de 30 de metri pătrați, scriu tempsreel.nouvelobs.com și huffingtonpost.co.uk.
În iunie 2012 Julian Assange și-a găsit refugiu la Ambasada Ecuardorului din Londra. O ambasadă mică, o clădire în stil victorian, cu 10 camere, din cărămidă roșie, în cartierul Knightsbridge.
Vizat de un mandat de arestare ca urmare a unor acuzații de viol emise de o suedeză, Assange a refuzat să meargă în Suedia, unde justiția intenționează să-l chestioneze, de teamă că ar putea fi extrădat în SUA, care îl vrea pentru dezvăluirile WikiLeaks.
De atunci, Assange trăiește între patru pereți, într-o încăpere aflată la parterul ambasadei, fiind sub supraveghere constantă a forțelor de poliție britanice.
Starea sănătății sale s-a degradat constant din cauza captivității. Deja la doi ani de la izolarea sa, Assange suferea de aritmie, tuse cronică și tensiune arterială mare.
Lipsa vitaminei D, care este produsă de expunerea la soare, îi afectează sănătatea și ar putea duce la apariția astmului, diabetului, slăbirea oaselor și chiar apariția demenței.
A început să joace fotbal pe holul ambasadei, pentru a rămâne flexibil.

Assange
Are o durere permanentă la umăr, care ar necesita o radiografie, dar aceasta nu se poate face decât la un spital. Suferă și de bruxism (își scrâșnește dinții de manieră compulsivă), și ar trebui să ajungă la spital și pentru asta. Nici sănătatea sa mintală nu e tocmai intactă, după patru ani de izolare.
Are coșmaruri nocturne și frecvente accese de furie din cauza captivității. S-ar fi certat cu unul dintre oamenii însărcinați cu asigurarea securității sale. Un document intern al ambasadei recomandă personalului ambasadei să îi limiteze accesul la alcool.

Citește și: Conferință de presă a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

Alte stiri din Externe

Ultima oră