Americanii îl eliberează pe Jonathan Pollard pentru a îmbuna Tel Aviv-ul

28 Iul 2015
Americanii îl eliberează pe Jonathan Pollard pentru a îmbuna Tel Aviv-ul
Cetățeanul americano-israelian Jonathan Pollard, condamnat în SUA pentru spionaj, va fi eliberat condiţionat pe 21 noiembrie, au anunţat marţi după-amiază avocaţii deţinutului.

New York Times susține că decizia luată de Comisia americană pentru eliberări condiţionate este una politică, eliberarea lui Pollard urmând să detensioneze relațiile dintre Statele Unite și Israel. Oficial însă,  Alistair Baskey, purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru Securitatea Naţională a declarat că "statutul domnului Pollard a fost determinat de Comisia pentru eliberării condiţionate, conform procedurilor standard".

Eliberarea lui Pollard survine la câteva săptămâni după ce Barack Obama a ajuns la un acord istoric cu Iranul, care ar urma să limiteze capacitățile nucleare ale Teheranului. Acordul a înfuriat guvernul de la Tel Aviv.

Jonathan Pollard, în vârstă de 60 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1987, pentru oferirea de informaţii secrete Israelului. Pollard lucra ca analist în cadrul serviciilor de informaţii ale Forţelor navale americane. Israelul i-a acordat cetăţenie lui Jonathan Pollard în anul 1995 și a cerut de mai multe ori eliberarea sa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră