Ambasadorul american, convocat de urgență de turci. Afirmația lui John Kirby a incins spiritele la Ankara

09 Feb 2016 | scris de Cristi Ionescu
Ambasadorul american, convocat de urgență de turci. Afirmația lui John Kirby a incins spiritele la Ankara

Ambasadorul Statelor Unite la Ankara a fost convocat la Ministerul turc de Externe după o declarație făcută cu o zi înainte de un oficial american afirmând că principalul partid kurd din Siria nu este terorist. Autoritățile turce, care consideră Partidul Uniunii Democratice (PYD) ca o grupare teroristă, i-au făcut cunoscută nemulțumirea.

Întrebat în legătură cu acest subiect, John Kirby a răspuns: "După cum știți, considerăm că PYD nu este o organizație teroristă". În ultimele luni, sprijinul militar acordat de Statele Unite PYD și milițiilor acestuia, Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), constituie o sursă periodică de fricțiuni între Washington și Ankara.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a exprimat nemulțumirea săptămâna trecută în fața presei, denunțând vizita efectuată recent YPG care dețin controlul asupra orașului sirian Kobane de Brett McGurk, emisarul special al președintelui american, Barack Obama, pentru coaliția internațională antijihadistă.

Cu ajutorul sprijinului militar din partea coaliției conduse de Washington, kurzii sirieni au respins în urmă cu un an ofensiva grupării Statul Islamic (SI) asupra orașului Kobane.

În pofida criticilor, Ankara a refuzat să acorde sprijin luptătorilor YPG.

Alte stiri din Externe

Ultima oră