Jihadiştii SI din Siria şi rebelii PKK din Irak, bombardaţi de armata turcă

25 Iul 2015
Jihadiştii SI din Siria şi rebelii PKK din Irak, bombardaţi de armata turcă
Noi lovituri aeriene și terestre ale armatei turce sunt în curs sâmbătă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria și a rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în Irak, a anunțat prim-ministrul Ahmet Davutoglu, citat de AFP, şi preluat de Agerpres.

"Am dat instrucțiuni pentru o a treia serie de lovituri în Siria și Irak. Operațiunile aeriene și terestre sunt în curs", a declarat Davutoglu presei de la Ankara.

Șeful guvernului a mai anunțat că 590 de persoane cu legături cu SI și PKK care prezintă "un pericol potențial" au fost arestate de poliție de vineri, într-o serie de operațiuni desfășurate în întreaga țară.

Forțele aeriene turce au lansat vineri și sâmbătă dimineață lovituri aeriene care au vizat, pentru prima dată, obiective ale jihadiștilor pe teritoriul sirian, după atentatul sinucigaș, atribuit SI, care s-a soldat luni cu 32 de morți și o sută de răniți în orașul Suruc, în apropiere de granița cu Siria.

Avioane F16 au bombardat în noaptea de vineri spre sâmbătă baze ale PKK din munții Kandil, în nordul Irakului. De luni, PKK și-a intensificat atacurile asupra forțelor de securitate turce, într-o ripostă la atacul de la Suruc, care potrivit organizației ar fi vizat în principal un grup de tineri militanți de stânga apropiați cauzei kurde.

Davutoglu a dat asigurări sâmbătă că Turcia a fost teatrul a 121 de atacuri armate și 281 de "acte teroriste", printre 15 răpiri, de la alegerile legislative de la 7 iunie. "Aceste operațiuni nu sunt unele cu obiective singulare și vor continua atâta timp cât există o amenințare împotriva Turciei", a subliniat prim-ministrul turc.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră