Jihadistele prinse în România au fost declarate nevinovate în Austria

03 Noi 2015
Jihadistele prinse în România au fost declarate nevinovate în Austria
 Voiau să se căsătorească cu teroriști ISIS și se aflau deja în tren spre Siria, când au fost prinse în România. Săptămâna trecută, cele două tinere de 16 si 18 ani din Austria au fost obligate să dea explicații în fața Judecătoriei Salzburg.  

Avocații fetelor au invocat că cele două nu știau că Statul Islamic este o organizație teroristă.

Procurorul a arătat că dimineața zilei de 29 decembrie, cele două eleve de origine cecenă și bosniacă s-au urcat în trenul de Sofia via Budapesta.

Ceie două voiau să ajungă în Siria prin Turcia și urma să se căsătorească cu doi luptători ISIS, cărora le-au promis căsătoria via Skype.

“Nu sunt atât de nevinovate, precum par. Știau exact ce le așteaptă. Fără promisiunea că le vor lua de nevastă, ele ar fi ajuns într-un centru pentru femei, care e un fel bordel pentru luptătorii ISIS”, susține procurorul, citat de Der Standard.

“Când au fost prinse în România, și-au aruncat telefoanele mobile pentru a ascunde orice dovadă. Rolul lor în organizatia teroristă ar fi fost de susținere psihică. Ele urma să fie integrate, precum luptătorii, în infrastructura organizației teroristă”, a continuat procurorul.

“Vorbim de copii naivi și necopți. Circumstanţele sunt subiective, ele nici nu știau că ar sprijini o organizație teroristă. Din cauza unei traume puternice și a deficiențelor școlare, ea nu a realizat că sunt o victimă a propagandei ISIS. Ea s-a mai căsătorit de vreo două ori pe Skype și a și divorțat o dată. Practic, voia mai mult să fugă de acasă”, spune avocatul fetei de 16 ani.

“A fost o greșeală, o tentativă de evadare, de a scăpa de un tată alcoolic și abuziv. Despre ce căsătorie vorbim, dacă luptatorul ISIS i-a promis drept cadou o pisică? Ea nici nu știe ce e terorismul. Clienta mea nici măcar nu a fost prinsă de poliția română. Ea avea actele în regulă, spre deosebire de prietena ei, însă nu vroia să continue singură, așa că s-a predat poliției”, a completat avocatul fetei de 18 ani.

Ca martori au fost citate două tinere de 17 ani, condamnate la finalul lunii septembrie la 12, respectiv 14 luni de închisoare cu suspendare, pentru intenții identice. Procurorii au încercat să afle dacă există o rețea specializată în racolarea fetelor cu acest scop, dar fără nici un rezultat.

Judecătorul a considerat că fetele și-au învățat lecția și nu au dorit cu adevărat să sprijine o organizație teroristă, astfel că le-a declarat nevinovate. Decizia nu este definitivă. Procurorul de caz a anunțat că va înainta un recurs.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră