Italia ameninţă că va face rău Europei!

14 Iun 2015
Italia ameninţă că va face rău Europei!
Premierul italian Matteo Renzi a amenințat cu un "plan B", care ar face "rău Europei", dacă Italia nu va fi susținută mai mult de către UE pentru a face față afluxului de imigranți.

Criza ''nu trebuie subestimată. Este o problemă serioasă și, ca să fie foarte clar, răspunsurile Europei nu au fost până acum suficient de bune'', a declarat Renzi într-un interviu pentru Corriere della Sera, după cum relatează 20minutes.fr şi corriere.it.

''Dacă Europa alege solidaritatea, este bine. Dacă nu o va face, noi avem un 'plan B' pregătit. Dar acesta va afecta Europa, în primul rând'', a adăugat el fără a face alte precizări.

Premierul Renzi a indicat totodată că peste 57.000 de imigranți și solicitanți de azil au fost salvați pe mare și primiți în Italia de la începutul acestui an, față de 54.000 în aceeași perioadă a anului 2014.

Șeful guvernului de la Roma, care urmează să discute problema imigrației cu omologii săi din Marea Britanie și Franța, săptămâna aceasta la Milano, a precizat că va purta convorbiri pe această temă și cu șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu cancelarul german Angela Merkel.

În urma valului de imigranți ilegali proveniți din Africa și Orientul Mijlociu și care continuă să sosească în Europa — mai ales în porturile din sudul Italiei — după ce au traversat Marea Mediterană pornind de pe coastele Libiei, Comisia Europeană a propus în luna mai un plan ce prevede redistribuirea acestora prin cote obligatorii între statele membre ale UE.

Într-o primă etapă, ar urma să fie repartizați prin aceste cote 20.000 de refugiați, urmând ca până la sfârșitul anului să fie creat un mecanism asemănător pentru repartizarea tuturor refugiaților între statele membre.

Inițiativa — care mai trebuie aprobată și de Consiliul European — este susținută de țări puternic afectate de sosirile masive ale imigranților clandestini, precum Italia, Austria și Suedia, însă respinsă de Marea Britanie, Franța, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia și Spania. (M.C)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră