Zi de doliu şi funeralii naţionale pentru victimele cutremurului din Italia. Zece români decedaţi

27 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Zi de doliu şi funeralii naţionale pentru victimele cutremurului din Italia. Zece români decedaţi


Echipele de salvare, ajutate de câini specializaţi în căutări, acţionează în localitatea Amatrice, unde cadavrele a peste 200 de persoane au fost extrase de sub dărâmături.
„Doar un miracol le-ar putea permite prietenilor noştri să scoată de sub dărâmături oameni încă în viaţă, dar continuăm să căutăm, căci sunt foarte mulţi dispăruţi”, a declarat primarul din Amatrice, Sergio Pirozzi, precizând că 15 locuitori, printre care şi copii, sunt încă daţi dispăruţi.

În satele vecine, cum ar fi Pescara del Tronto, căutările au fost întrerupte, după ce 30 de persoane care erau date dispărute au fost găsite. „Am recuperat şi ultimele cadavre ale persoanelor despre care ştiam că sunt dispărute”, a comentat Paolo Cortelli, membru al echipelor naţionale de intervenţie alpină. „Nu ştim şi nici nu vom şti vreodată dacă numărul persoanelor date drept dispărute corespunde numărului de persoane care se aflau sub dărâmături”, a mai spus acesta.

Italia va organiza sâmbătă funeralii de stat pentru circa 40 de victime, care vor avea loc în oraşul Ascoli Piceno, din apropiere. Autorităţile au decretat zi de doliu naţional, în cursul căreia drapelele vor fi coborâte în bernă în toată ţara. La funeralii participă atât preşedintele ţării, Sergio Mattarella, cât şi premierul, Matteo Renzi, scrie ilmessagero.it.

priveghi

Înhumarea primei victime a avut loc vinery, la Roma, scrie europe1.fr. Este vorba despre Marco Santarelli, de 28 de ani, fiul unui funcţionar cu rang înalt, care era în vacanţă la reşedinţia familiei sale, la Amatrice.Alte şase victime, printre care un băiat de opt ani şi două adolescente de 14 şi 15 ani au fost înhumae la Pomezia, la sud de Roma.

CITIŢI ŞI: Cel de-al şaselea român mort în cutremurul din Italia este un copil de 11 ani. Preot român: "De acum e greu să mai găseşti supravieţuitori" (VIDEO)

Deocamdată au fost identificaţi 181 de morţi, dintre care 21 erau copii. Cel mai tânăr avea cinci luni şi jumătate, iar cea mai vârstnică victimă avea 93 de ani.
Printre victime figurează mulţi cetăţeni străini: zece români, trei britanici, o spaniolă, un canadian şi un albanez. Alţi 17 cetăţeni români sunt daţi dispăruţi. După Italia, România este cea mai îndoliată ţară în urma acestui seism.

Protecţia civilă italiană a precizat că 388 de persoane sunt încă spitalizate, dintre care 40 sunt în stare gravă. Circa 2.500 de persoane au rămas fără adăpost.
Centrul istoric din Amatrice, supranumit ”oraşul cu 100 de biserici”, a fost grav afectat de cutremurul de pământ care s-a produs în Italia pe 24 august. Numeroase clădiri, inclusiv aproape 300 de situri istorice, precum biserici şi monumente datând din secolul al XIII-lea şi al XIV-lea, au fost parţial total sau parţial distruse, informează Le Figaro.

În zona epicentrului, situată la o distanţă de aproximativ 150 de kilometri faţă de Roma, se află numeroase biserici, palate şi monumente construite în secolul al XIII-lea şi al XIV-lea, iar multe dintre ele au fost avariate.

Nu a mai rămas aproape nimic neatins în centrul istoric din Amatrice, o comună inclusă pe lista ”celor mai frumoase sate ale Italiei” de Ministerul Culturii italian în 2015.
Amatrice, care s-a alăturat Regatului de Neapole în 1265, era supranumit ”oraşul cu 100 de biserici”, cu un stil arhitectural divers, inclusiv baroc şi renascentist.

Principala sa atracţie arhitecturală, faţada bazilicii San Francesco, situată la doar câţiva metri de sediul primăriei, s-a prăbuşit parţial. Rozeta ei centrală a dispărut, iar picturile care decorau naosul au fost avariate. Biserica San Agostini, construită în 1428, situată la periferia localităţii Amatrice, a fost în întregime distrusă.

Pagina în italiană a Google s-a alăturat doliului naţional, Google Doodle fiind acum o panglică neagră, specifică doliului. De obicei, Google afişează Doodle-uri pozitive, care aduc aminte de mari sărbători sau personalităţi ale lumii.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră