Israelul va abandona sistemul de apărare Patriot: în 10 ani de utilizare a interceptat doar aproximativ zece ținte

02 Mai 2024
Israelul va abandona sistemul de apărare Patriot: în 10 ani de utilizare a interceptat doar aproximativ zece ținte

Sistemul Patriot – cunoscut în ebraică drept Yahalom sau „Diamant” – va dispărea definitiv din arsenalul defensiv al Israelului în decurs de două luni. În 10 ani, sistemul a interceptat doar aproximativ zece ținte, a spus IDF, inclusiv un avion de luptă sirian care a violat spațiul aerian israelian în 2018. Sistemul Patriot va fi înlocuit cu un sistem de apărare mai inovator, a spus Forțele Aeriene, scrie Times Of Israel

Forțele aeriene israeliene își vor lua rămas bun de la sistemul său de apărare aeriană Patriot în lunile următoare, înlocuindu-l cu baterii de apărare mai inovatoare, a spus IDF.

În februarie, Forțele Aeriene ale IDF au anunțat că au pus deoparte mai multe baterii din sistemul său Patriot și că personalul său va fi de acum înainte instruit în operarea Iron Dome.

Potrivit unui articol publicat pe site-ul web al armatei israeliene, sistemul Patriot – cunoscut în ebraică drept Yahalom sau „Diamant” – va fi dispărut definitiv din arsenalul defensiv israelian în decurs de două luni.

„În prezent, reducem numărul de baterii până când întregul sistem dispare”, a spus șeful Batalionului 138 de Apărare Aeriană, care este responsabil pentru sistemul de apărare aeriană Patriot.

Acest sistem a fost desfășurat cu succes de americani împotriva rachetelor Scud lansate către Israel de Irak în timpul războiului din Golf din 1991.

Sistemul, fabricat în Statele Unite, a intrat oficial în Israel în același an. Cu toate acestea, a făcut prima sa interceptare abia în 2014, doborând o dronă care fusese trasă din Fâșia Gaza.

În deceniul care a urmat, sistemul, care a fost proiectat să doboare aeronave, a interceptat doar aproximativ zece ținte, a spus IDF, inclusiv un avion de luptă sirian care a violat spațiul aerian israelian în 2018.

Acum va fi înlocuit cu un sistem de apărare mai inovator, a spus Forțele Aeriene.

Această inițiativă vine în momentul în care diferitele sisteme de apărare antiaeriană – Iron Dome cu rază scurtă de acțiune, Sling's David cu rază medie de acțiune și Arrow cu rază lungă – au fost puse la încercare în timpul lansării a sute de proiectile de către Iran. Aproape toți au fost doborâte cu ajutorul Statelor Unite, Iordaniei, Marii Britanii și Franței.

Este greu de spus ce se va întâmpla cu bateriile Patriot, care sunt căutate de Ucraina în timp ce se străduiește să-și apere spațiul aerian împotriva agresiunii ruse.

Alte stiri din Externe

Ultima oră