Islanda declară săptămâna de muncă de 4 zile un „succes răsunător”

06 Iul 2021 | scris de A.V.
Islanda declară săptămâna de muncă de 4 zile un „succes răsunător”

Programele-pilot privind săptămâna de muncă de 4 zile pentru angajații din sistemul bugetar au fost un „succes răsunător” în Islanda și i-au făcut pe numeroși angajați să opteze pentru un program mai scurt, afirmă cercetători citați de BBC.

Studiile în cadrul cărora muncitorii au fost plătiți cu aceeași sumă de bani pentru mai puține ore de muncă au avut loc între 2015 și 2019, acestea arătând că în majoritatea companiilor productivitatea a rămas la același nivel sau chiar s-a îmbunătățit, potrivit cercetătorilor.

Mai multe testări similare au loc în prezent în mai multe țări din lume, printre care Spania și Noua Zeelandă, în timp ce guvernul japonez a recomandat companiilor din țară să implementeze acest sistem cu 3 zile libere în timpul săptămânii.

În Islanda studiile au fost derulate de Consiliul Local al capitalei Reykjavík și guvernul național, ajungând să includă peste 2.500 din muncitori, aproximativ 1% din populația totală a Islandei angajată în câmpul muncii.

Mai multe tipuri de organizații au participat la teste, inclusiv grădinițe, spitale, servicii de asistență socială și administrația publică. Multe dintre acestea au trecut de la o săptămână de muncă de 40 de ore la una de 35 sau 36 de ore, potrivit cercetătorilor de la think tank-ul britanic Autonomy și de la Asociația pentru Democrație Sustenabilă din Islanda.

Rezultatele au făcut sindicatele să renegocieze contractele de muncă iar acum 86% din toți angajații din Islanda au trecut la ore de muncă mai scurte sau vor obține dreptul de a face asta, potrivit cercetătorilor.

Angajații au raportat că se simt mai puțin stresați și în pericol mai redus de burnout, afirmând de asemenea că balanța dintre viața profesională și cea personală li s-a îmbunătățit.

Aceștia au relatat de asemenea că au avut mai mult timp de petrecut cu familiile, să se ocupe de hobby-uri și treburi în gospodărie.

„Acest studiu arată că cel mai mare test privind o săptămână de muncă mai scurtă în sectorul public a fost un succes răsunător din toate punctele de vedere”, afirmă Will Stronge, director de cercetări la Autonomy.

Sursa foto: pixabay.com

Alte stiri din Externe

Ultima oră