ISIS pierde teritoriile cucerite. Armata irakiană a eliberat orașul Ramadi

28 Dec 2015 | scris de Veronica Micu
ISIS pierde teritoriile cucerite. Armata irakiană a eliberat orașul Ramadi

ŢDa, orașul Ramadi a fost eliberat. Forțele antiteroriste irakiene au arborat drapelul irakian deasupra complexului guvernamental din AnbarŢ, a declarat generalul de brigadă Yahya Rasool într-o intervenție transmisă la televiziunea de stat.

De asemenea, oraşul Tikrit, oraș situat la 160 de kilometri nord de Bagdad, cu majoritate sunită, a fost recucerit la finalul lunii martie de forțele guvernamentale după o vastă operațiune contra grupării teroriste.

Orașul Sinjar, din nordul Irakului, a fost, de asemenea, recucerit de forțe kurde irakiene, care au fost susținute de loviturile aeriene ale coaliției internaționale.

Kobane, oraș kurd aflat în nordul Siriei în apropierea frontierei cu Turcia, este un simbol al luptei contra Statului Islamic. Gruparea jihadistă a fost alungată din oraș pe 26 ianuarie 2015 după patru luni de lupte intense cu forțele kurde, care au beneficiat și de sprijinul loviturilor aeriene ale coaliției internaționale.

Tall Abyad, oraș la frontiera cu Turcia, a fost recucerit de forțele kurde pe 16 iunie acest an. Localitatea este esențială pentru aprovizionarea orașului Raqa și joacă un rol important în tranzitarea armelor și combatanților în zonă.

Poziţii câştigate de ISIS

Mosul, situat la 350 kilometri nord de Bagdad și capitală a provinciei Ninive, a căzut pe 10 iunie 2014 în mâinile jihadiștilor, care au proclamat acolo un "califat". Orașul avea 2 milioane de locuitori înainte de a fi cucerit de Statul Islamic. Sute de mii de persoane au părăsit orașul.

În Siria, oraşul Raqa este fieful Statului Islamic începând din ianuarie 2014.

Palmira, cunoscutul oraș antic din deșertul sirian, situat la circa 205 km est de Damasc, a fost cucerit de Statul Islamic pe 21 mai acest an. De atunci, gruparea a recurs la distrugerea bogatului patrimoniu arheologic din oraș, înscris în patrimoniul mondial al UNESCO.

Jihadiștii încheie anul cu 14% mai puțin teritoriu decât în 2014

ISIS a pierdut 14% din teritoriul pe care îl controla la începutul anului. Potrivit unui studiu al institutului specializat IHS Jane’s cu sediul la Londra, zona controlată de ISIS s-a redus cu 12.800 kmp, între 1 ianuarie și 14 decembrie 2015, gruparea controlând în prezent 78.000 kmp.

În schimb, kurzii sirieni aproape că și-au triplat zona de control (+186%), care era la mijlocul lui decembrie de 15.800 kmp.

O pierdere importantă pentru ISIS este zona frontalieră de nord dintre Turcia și Siria, în regiunea Tal Abyad.

"Am văzut deja un impact financiar negativ pentru gruparea Statul Islamic după pierderea controlului frontierei la Tal Abyad și asta înainte de recenta intensificare a loviturilor aeriene asupra capacităților de producție petrolieră ale grupului. Alte pierderi substanțiale din Irak sunt orașul Tikrit, complexul rafinăriei de la Baiji care a fost aprig disputat și un tronson al autostrăzii principale între Raqqa și Mosul, ceea ce complică transportul de bunuri și de combatanți între cele două orașe cele mai importante controlate de SI”, afirmă Columb Strack, unul dintre analiștii IHS.

Analiza „geospațială” arată faptul că activităților Statului ISlamic sunt „puternic concentrate în jurul Bagdadului și Damascului”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră