Un sfert dintre islamiștii care au părăsit Germania pentru a se alătura ISIS sunt de origine turcă

17 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Un sfert dintre islamiștii care au părăsit Germania pentru a se alătura ISIS sunt de origine turcă


O mare parte dintre islamiștii care au părăsit Germania până la sfârșitul lui 2015 pentru a se alătura milițiilor teroriste ale Statului Islamic în regiunile de conflict din Siria și Irak au origini turcești. Informația face parte din același raport trimis de Guvernul german grupului parlamentar al Partidului Stângii, în urma unei interpelări lansate de această formațiune, scrie dw.de.
Un document confidenţial la care face referire postul de televiziune public ARD, Guvernul german vede Turcia drept o platformă centrală de acţiune pentru organizaţii teroriste islamiste din Orientul Mijlociu.Potrivit Executivului german, Ankara ar colabora de mai mulţi ani cu grupări silamiste. De altfel, susţine sursa citată, ar exista chiar o afinitate ideologică între partidul de guvernământ conservator-islamic AKP, al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, şi Frăţia Musulmană din Egipt.
Documentul face trimitere la acţiuni de susţinere din partea turcă faţă de formaţiuni islamiste din Siria şi pentru organizaţia palestiniană Hamas.
Documentul, redactat de Ministerul de Interne din Berlin, se află în posesia Agenției Germane de Presă (dpa).
În cifre absolute, ar fi vorba de 190 de persoane.
Mai mult, anul acesta, numărul islamiștilor plecați din Germania spre teritoriile controlate de ISIS a crescut puternic. Potrivit Oficiului de Securitate Internă (BfV), de la jumătatea lui mai până acum ar fi plecat spre Siria și Irak cel puțin 820 de islamiști din Germania. La sfârșitul lui iunie, Oficiul federal de Criminalistică (BKA) a anunțat că o treime dintre acești 820 de oameni ar fi revenit între timp în Germania. 140 dintre cei 820 ar fi murit în Siria sau Irak.
Guvernul turc nu a reacționat deocamdată la aceste informații. Raportul ar putea înrăutăți și mai mult atmosfera și așa tulbure din relațiile bilaterale. Concluziile raportului se bazează pe analizele Serviciului de Informații Externe (BND). Situația este cu atât mai sensibilă, cu cât opoziția din Bundestag le reproșează de mai mult timp cancelarei Angela Merkel (CDU) și ministrului de Externe Frank-Walter Steinmeier (SPD) că sunt foarte reținuți în declarațiile cu privire la Erdogan, de la începerea crizei refugiaților. Guvernul federal s-ar fi plasat într-o nefericită relație de dependență de Erdogan, prin acordul cu Turcia privind refugiații, încheiat de UE la inițiativa și după eforturile masive ale cancelarei germane.

Alte stiri din Externe

Ultima oră