"Daca nu mi se face dreptate, imi dau foc in fata tribunalului". Românul care poate ajunge în spatele gratiilor din cauza unui banal SMS

07 Iun 2015
Un banal sms il poate trimite in spatele gratiilor pe Irinel Cudalbu, un roman stabilit la Londra. Anul trecut, justitia din Marea Britanie a eliberat pe numele acestuia un ordin de “non-molestare” in urma unei sedinte la care paratul nu a fost prezent pentru a se apara in fata acuzelor pe care sotia sa i le-a adus.

De atunci, lucrurile s-au complicat teribil, iar Cudalbu, in varsta de 32 de ani, a fost victima unor abuzuri cum rar isi poate imagina cineva ca se poate intampla in Marea Britanie. A stat inchis, a cooperat cu autoritatile si a reusit sa dovedeasca ca nimic din ceea ce I s-a pus in carca nu a fost real. Nu i-a fost deloc  usor. Mai intai a incercat cu vorba buna, dar, dupa ce a observant ca nu este luat in seama, a fost nevoit sa apeleze la metode “romanesti”. Pana cand nu le-a comunicat autoritatilor ca isi va da foc daca nu i se va face dreptate, romanul nu a fost bagat in seama.

In cele din urma, britanicii au admis ca au comis o serie de erori, insa acest lucru s-a intamplat in urma a sute de e-mail-uri pe care Irinel Cudalbu le-a trimis celor din justitie. “Au emis un ordin prin care eu nu am voie sa iau legatura cu sotia si cu copilul meu in urma unei sedinte la care eu nu am participat. Asta a fost prima greseala.  S-a intamplat in august 2014. Apoi, in octombrie, am ajuns  la Tribunalul Familiei, unde a avut loc o confruntare intre mine si sotia mea.  Judecatoarea de acolo a admis ca ea nu are dovezi pentru ceea ce sustine, dar a mentinut ordinul de non-molestare”.

Irinel Cudalbu nu a cedat si a inceput sa “bombardeze” justitia britanica cu e-mail-uri. “Eu am inceput sa le dau e-mail-uri din ianuarie, iar ei abia prin martie au recunoscut pentru prima oara ca scrisorile mele pe care le-am trimis si in care le-am explicat ca in Marea Britanie exista un caz identic cu al meu si ca dreptatea este de partea mea ajung la ei, cineva semneaza pentru primirea lor, dar ei nu le gasesc. Au fixat apelul pe 5 mai, data la care judecatorul mi-a ras in fata si m-a intrebat de ce ajung asa de tarziu in fata instantei. I-am explicat ca am fost prezent la termenul din octombrie, dar nu m-a crezut. Nici nu a vrut sa ma primeasca in sala cu un martor prin care sa dovedesc acest lucru. I-am explicat situatia, i-am spus ca eu am trimis scrisori, dar cineva le arunca, dar nu am reusit sa-l conving. Am iesit din sala cu lacrimi in ochi. Cei de la securitate mi-au zis sa fac o cerere ca sa-mi vad dosarul si sa stau de vorba cu managerul Curtii”.

Zis si facut. Nu a mai trecut multa vreme si lui Irinel Cudalbu a inceput sa I se dea dreptate. “Pe 7 mai au recunoscut déjà ca am fost prezent la sedinta din octombrie si ca a fost o greseala de redactare”, sustine romanul a carui poveste a fost prezentata deja de www.mariustuca.ro in urma cu cateva saptamani. “De la aparitia acelui articol au devenit mai comunicativi, dar imi lasa impresia ca vor sa musamalizeze totul. Au spus ca vor lua legatura cu judecatoarea care a gresit, ca sa confirme ea daca am dreptate sau nu. Au invocat ca nu pot face acest lucru foarte rapid pe motiv ca este plecata in alta parte acum. N-am primit altceva decat scuze”.

Romanul s-a simtit nedreptatit. Nu e un golan, nu traieste de pe o zi pe alta. Colegii sai de la locul de munca, dar si sefii, au numai cuvinte de lauda la adresa sa. Nu s-a razbunat pe cele intamplate, nu a cautat alti vinovati. Doar si-a urmat calea. “Le-am zis ca daca nu se rezolva problema pe care o am, daca nu mi se va face dreptate, atunci imi voi da foc in fata tribunalului. Nu am nimic de pierdut. Daca tragedia unui tata de a fi despartit de copilul sau nu a fost prea mare pentru ei, atunci poate nevoie este nevoie de ceva mult mai grav pentru ca cineva sa se sesizeze in tara lor cu privire la abuzurile care se comit. Imediat am fost sunat de la Politie. M-au intrebat daca sunt bine. Nu stiam ce vor. I-am intrebat daca vor sa ma aresteze. N-a fost cazul. Mi-au explicat ca aceasta este procedura in cazul in care ameninti ca te sinucizi. In Marea Britanie este si o campanile mediatica prin care se incearca stoparea abuzurilor de acest fel. Asa se pierd vieti”, povesteste romanul.

In cele din urma, Irinel Cudalbu a fost anuntat ca marti, 9 iunie, va avea o intalnire cu managerul  Curtii, ocazie cu care spera sa-l convinga pe acesta ca este victima unor abuzuri comise de catre justitia din Marea Britanie. De aproape un an de zile nu si-a mai vazut copilul, fapt pentru care a trecut prin nenumarate depresii. A avut intotdeauna discernamant, nu a pornit pe cai gresite. Doar s-a luptat pentru dreptate.


Alte stiri din Externe

Ultima oră