Iranul a lansat un atac masiv cu drone și rachete asupra Israelului

14 Apr 2024
Iranul a lansat un atac masiv cu drone și rachete asupra Israelului

Iranul a lansat sâmbătă un atac cu drone și rachete asupra Israelului care și-a închis spațiul aerian. Acesta este primul atac direct efectuat vreodată de Republica Islamică Iran împotriva teritoriului Israelului, inamicul său. În același timp, aliații Iranului Hezbollah-ul libanez și rebelii yemeniți Houthi au desfășurat atacuri anti-israeliene, scrie La Tribune

După cum au bănuit Statele Unite în ultimele zile, Iranul a atacat Israelul ca răzbunare pentru loviturile atribuite statului evreu împotriva unei anexe a ambasadei Iranului la Damasc, la 1 aprilie. În această seară, Teheranul a lansat   un atac cu drone împotriva Israelului „ de pe teritoriul său ”. Peste 100 de drone au fost lansate și se crede că fiecare este echipată cu 20 kg de explozibil, potrivit generalului în retragere Amos Yadlin, fost șef al informațiilor militare. Potrivit televiziunii de stat iraniene, care citează Gărzile Revoluționare,  au fost lansate drone, dar și rachete.

Primul atac al Iranului

„Ca răspuns la numeroasele crime comise de regimul sionist, inclusiv atacul asupra secției consulare a Ambasadei Republicii Islamice Iran la Damasc și martiriul unui grup de comandanți și consilieri militari ai țării noastre în Siria, Forțele Aeriene Forța Aerospațială a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice a tras zeci de rachete și drone către  ținte specifice din interiorul teritoriilor ocupate ” , a declarat televiziunea de stat, citând Guardian PR.

Acesta este primul atac direct efectuat vreodată de Republica Islamică Iran împotriva teritoriului Israelului, inamicul său jurat.

În același timp, aliații Iranului, Hezbollah-ul libanez și rebelii Houthi yemeniți au efectuat atacuri anti-israeliene, primii trăgând cu rachete în Golanul ocupat de Israel, iar cei din urmă lansând drone către teritoriul israelian.

„Monitorizam amenințarea în spațiul aerian. Aceasta este o amenințare careia îi vor trebui câteva ore pentru a ajunge pe teritoriul statului Israel”, a spus contraamiralul Hagari. Israelul își va închide spațiul aerian la 9:30 p.m. GMT, au declarat autoritățile aeroportului.

„În conformitate cu instrucțiunile de securitate, de la ora 00:30 în această seară, spațiul aerian al statului Israel va fi închis pentru zboruri internaționale și naționale”, se arată într-un comunicat de presă.

Irakul, care se învecinează cu Iranul, a anunțat, de asemenea, sâmbătă seara târziu, închiderea spațiului său aerian și suspendarea traficului aerian. Autoritatea de Aviație Civilă a declarat că întreruperea va dura de la 23:30, ora locală (20:30 GMT) până la 5:30 a.m. (02:30 GMT). Libanul a procedat la fel.

Detonații și sirene de avertizare

Mai multe detonații urmate de sirene de avertizare au sunat în timpul nopții de sâmbătă spre duminică la Ierusalim, au remarcat jurnaliștii AFP. Cel puțin cinci detonări pe cerul orașului s-au auzit în jurul orei 1:45 a.m., ora locală (22:45 p.m. GMT). Sirenele de avertizare au fost activate și în regiunea Negev din sudul Israelului, dar și în nord, a spus armata. Potrivit presei americane Statele Unite au doborât drone iraniene care vizau Israelul.

Statele Unite alături de Israel

Statele Unite ale Americii au declarat că „vor sta alături de poporul Israel  și vor sprijini apărarea acestuia împotriva acestor amenințări din partea Iranului ”. De fapt, armata israeliană a declarat că lucrează cu Washingtonul pentru a „intercepta” dronele. Președintele Joe Biden s-a întors la Casa Albă pentru o întâlnire de urgență a echipei sale militare și diplomatice. Iranul a cerut Statelor Unite să „stea în afara” conflictului său cu Israelul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a adunat cabinetul de război la Tel Aviv sâmbătă seara. Personalul său și cei mai apropiați colaboratori ai săi de securitate, inclusiv ministrul Apărării Yoav Gallant și Benny Gantz, ministru fără portofoliu, membru al coaliției sale guvernamentale, s-au adunat într-o cameră cu buncăr într-o locație nedezvăluită, potrivit unei fotografii publicate de serviciile sale.

Înainte de atac, Benjamin Netanyahu a asigurat că Israelul s-a pregătit pentru „posibilitatea unui atac direct din Iran” și este „gata să facă față oricărui scenariu, atât în ​​ceea ce privește apărarea, cât și atacul".

„Apreciem prezența Statelor Unite alături de Israel, precum și sprijinul Marii Britanii, Franței și multor alte țări”, a adăugat prim-ministrul într-o adresă video, pe fondul amenințării cu o operațiune iraniană care vizează țara fiind considerată iminentă.

Franța a condamnat atacul efectuat împotriva Israelului de către Iran care „trece un nou nivel” de destabilizare. UE, Marea Britanie și Italia au condamnat, de asemenea, atacul iranian.

Alte stiri din Externe

Ultima oră