Tarik Aziz, fostul ministru de Externe al lui Saddam Hussein, a încetat din viață la 79 de ani

05 Iun 2015
Tarik Aziz, fostul ministru de Externe al lui Saddam Hussein, a încetat din viață la 79 de ani
Fostul ministru de Externe irakian Tarik Aziz, șef al diplomației în epoca lui Saddam Hussein, a încetat din viață vineri, la vârsta de 79 de ani, într-un spital din sudul Irakului, după mai mulți ani petrecuți în închisoare. ”Tarik Aziz a decedat la spitalul din orașul Nassiriya, unde fusese transportat când starea de sănătate i s-a degradat”, a declarat Adel Abdelhussein al-Dakhili, viceguvernator al provinciei Zi Qar, unde fostul ministru fusese încarcerat, scrie Le Point.

Responsabilul irakian nu a precizat cauza morții lui Aziz, care suferea de mai multă vreme de probleme cardiace și respiratorii, de tensiune ridicată și diabet.

În 2011, Tarik Aziz îi ceruse premierului de atunci, Nouri Al-Maliki, să-i grăbească execuția din cauza stării precare de sănătate.
Fostul ministru de Externe a fost condamnat la pedeapsa capitală în 2010, fiind găsit vinovat de ”omor deliberat și crime împotriva umanității”, pentru represiunea care a vizat partide religioase în anii 1980. Tarik Aziz a mai fost condamnat la mai multe pedepse cu închisoare pentru alte capete de acuzare.

Ministru de Externe din 1983, el a fost desemnat vicepremier în 1991.

Tarik Aziz, singurul creștin din cercul apropiaților lui Saddam Hussein, a fost unul dintre liderii irakieni cei mai cunoscuți în lumea întreagă, chiar dacă nu i s-a atribuit niciodată o influență politică reală asupra fostului dictator.

Foarte prezent în mass-media internaționale, Tarik Aziz era ușor de recunoscut datorită ochelarilor săi groși și ținutei vestimentare impecabile.

Rămas fidel lui Saddam Hussein până la căderea acestuia în 2003, Tarik Aziz s-a predat el însuși americanilor după invadarea Irakului în martie același an.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră