Invitat surpriză la cel mai mare exercițiu NATO din ultimul deceniu. "Ştim că oricum ne urmăriţi!"

17 Iul 2015
Invitat surpriză la cel mai mare exercițiu NATO din ultimul deceniu.
Printre numeroșii invitați la cel mai mare exercițiu al Alianței Nord-Atlantice din ultimul deceniu se va afla și unul dintre potențialii adversari: Rusia.
 
La prima vedere, ar putea părea ciudat ca țara considerată de mulți dintre membrii NATO una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității, să urmărească, în calitate de observator, cum Alianța testează cele mai noi echipamente militare. Oficialii ruși ar putea avea astfel ocazia să descopere eventuale slăbiciuni ale Forețelor NATO în timpul aplicației ce se va desfășura pe întreaga durată a lunii octombrie în sudul Europei.
 
Însă, oricât de ciudat ar părea, NATO are obligația de a adresa Rusiei o invitație de a participa în calitate de observator la exercițiile militare. În plus, există și alte motive care i-au făcut pe liderii militari ai Alianței să recurgă la acest gest, scrie Wall Street Journal.
 
“Știm că oricum ne urmăriți, invitați sau neinvitați!”, a declarat generalul german Hans-Lothar Domrose, comandant al bazei NATO din Brunssom, Olanda, făcând referire la avioanele și navele rusești care au patrulat de fiecare dată în apropierea zonelor în care forțele comune NATO au efectuat exerciții.
 
Analiștii militari arată îngrijorare vis-a-vis de această invitație, Rusia putând specula orice eroare tactică observată în timpul exercițiului.
 
“Suntem atât de modești încât recunoaștem că pot fi observate și anumite erori în timpul exercițiului dar, pe de altă parte, vor vedea și ce înseamnă solidaritatea din cadrul Alianței”, a explicat generalul britanic Phil Jones.
 
Totodată, comandamentul NATO susține că prezența observatorilor ruși în cadrul exercițiului militar ar putea descuraja manifestările belicoase ale Kremlinului.
 
Potrivit generalului Jones, la exercițiul militar din octombrie vor participa 30 de state. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră