Invazie masivă de lăcuste în sudul Ucrainei provocată de distrugerile făcute de Rusia

28 Iul 2025
Invazie masivă de lăcuste în sudul Ucrainei provocată de distrugerile făcute de Rusia

Sudul Ucrainei se confruntă cu o invazie alarmantă de lăcuste, o consecință directă a distrugerilor ecologice provocate de războiul declanșat de Rusia. Autoritățile de la Kiev acuză Moscova de „ecocid”, după ce barajul de la Kakhovka a fost aruncat în aer în 2023, secând complet rezervorul și lăsând în urmă terenuri agricole abandonate, propice înmulțirii insectelor. Roiurile amenință culturile din mai multe regiuni, iar fermierii sunt în alertă maximă, scrie Politico

Sudul Ucrainei se confruntă cu o invazie masivă de lăcuste, pe care autoritățile de la Kiev o pun pe seama distrugerilor provocate de trupele ruse asupra terenurilor agricole și infrastructurii din zonă.

Deși nu este prima dată când Ucraina se confruntă cu astfel de roiuri, amploarea fenomenului este mult mai mare în acest an. Una dintre cele mai afectate regiuni este fostul lac de acumulare Kakhovka, secat după ce armata rusă a aruncat în aer barajul în 2023, într-o încercare de a opri ofensiva forțelor ucrainene.

„Să fim sinceri, în cea mai mare măsură, principalul motiv este războiul… Terenuri agricole abandonate lângă linia frontului, distrugerea hidrocentralei de la Kakhovka. Invazia de lăcuste este o consecință a ecocidului comis de Rusia împotriva Ucrainei,” a declarat Vadym Chaykovskyi, adjunctul șefului Serviciului de Stat pentru Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului, pentru site-ul agricol Latifundist.

Potrivit lui Chaykovskyi, astfel de invazii au fost observate în regiunile aflate în conflict încă din 2022. În 2023, lăcustele au fost semnalate în regiunile Donețk, Zaporijjea și Herson, iar în 2024 au apărut și în două raioane din regiunea Harkov. Totuși, invazia din acest an este cea mai gravă de până acum.

Până în prezent, prezența lăcustelor a fost raportată în regiunile Zaporijjea, Herson și Odesa, dar și izolat în Dnipropetrovsk și Vinnița.

Lăcustele pot distruge rapid culturile și pășunile destinate atât consumului uman, cât și hrănirii animalelor. Deși autoritățile locale susțin că situația este sub control, în Zaporijjea s-a intervenit cu insecticide pe o suprafață de peste 6.000 de hectare.

Chaykovskyi a precizat că, deocamdată, invazia nu a afectat recolta, întrucât insectele sunt concentrate în apropierea râului Nipru și a altor cursuri de apă. Totuși, Serviciul de Stat pentru Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului le-a cerut fermierilor să rămână în alertă și să-și monitorizeze câmpurile pentru a preveni pierderile agricole.

Alte stiri din Externe

Ultima oră