INVAZIA INVIZIBILÃ: Sute de imigranți au fost salvați din Marea Mediterană

12 Iul 2015
INVAZIA INVIZIBILÃ: Sute de imigranți au fost salvați din Marea Mediterană
Sute de imigranți salvați în ultimele zile în Marea Mediterană au ajuns sâmbătă în Sicilia, în sudul Italiei, transmite AFP. 12 imigranți au fost găsiți morți, pe o barcă pneumatică. Paza de coastă italiană a anunțat că a coordonat salvarea a 823 de imigranți joi și a altor 969 - vineri. Iar operațiunile de salvare continuau sâmbătă seară. În cursul zilei de ieri, 717 dintre acești imigranți, precum și cadavrele a 8 bărbați și 4 femei au ajuns la Palermo, în nord-vestul Siciliei, iar 224 la Messina, pe coasta de est a insulei. Alte persoane salvate erau așteptate în cursul serii la Pozzallo, în sudul insulei.

La Palermo, scrie presa italiană, primul bărbat a debarcat purtând în brațe o fetiță cu ochii larg deschiși, care strângea în brațe un urs de pluș. Cei doi sunt originari din Sierra Leone. Soţia bărbatului este unul dintre cei 12 imigranţi găsiţi morţi în barca pneumatică. Potrivit primelor informaţii culese de voluntarii care i-au găzduit pe imigranți, atunci când barca se afla în larg și a început să ia apă, s-a creat un moment de panică. Majoritatea victimelor au murit strivite, iar celelalte înecate. Bărbatul din Sierra Leone a explicat că nu a putut face nimic pentru a-și salva soția, de teamă să nu-și piardă fetița.



Joi, în cursul unei operațiuni de rutină pentru navele de salvare ce patrulează în largul Libiei, paza de coastă a intervenit pentru a-i ajuta pe ocupanții unei bărci pneumatice care lua apă. Operațiunile de debarcare au început la ora 14:30 și s-au încheiat a doua zi, dupa-amiaza. Imigranţii erau femei și bărbații din Africa de Sud.

Fiecare imigrant plătește 3000 de dolari traficanţilor

Acum, pentru poliţia din Italia important e să afle cine s-a ocupat de transportul acestor oameni. 7 indivizi au fost deja reţinuţi, sub acuzaţia de trafic de migranţi.  

Paza de coastă a realizat rapid că acest transport e diferit faţă de celelalte: la bord se aflau imigranți din cel puțin 15 țări, diferite și foarte depărtate una de alta.

Investigațiile s-au axat pe cetățenii din ţările nord-africane, pentru că, statistic, cei mai mulţi traficanţi de imigranţi provin din Tunisia și Egipt, informează www.ragusah24.it. Anchetatorii au reușit să-i convingă pe oamenii recuperaţi de pe vas să fie sinceri și cooperanţi și, astfel, au aflat adevărul.

Echipajul ambarcaţiunii era format din tunisieni și libieni, iar comandantul acestuia a mărturisit că fiecare imigrant plătea câte 3000 de dolari pentru a fi adus în Italia.

Teama iniţială a imigranţilor de a coopera cu poliţia italiană era justificată, având în vedere că, tot drumul, membrii echipajului au fost înarmați cu cuțite și șurubelnițe. „Când unul dintre noi se ridica, pentru a încerca să găsească o poziție mai confortabilă, era imediat amenințat cu un cuțit. Am văzut cum un libian i-a pus cuțitul la gât unui sirian care a vrut să stea alături de familia sa. Erau toți înarmați și ne-au spus să nu ne mișcăm, pentru a nu dezechilibra barca în care călătoream.”

Cei 7 suspecți au fost puși la dispoziția autorităților judiciare, iar ancheta continuă, pentru a stabili întreaga reţea a traficanţilor de imigranţi.

Potrivit estimărilor Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), prezentate la 10 iulie, peste 150.000 de imigranți au ajuns în Europa prin Marea Mediteraneană de la începutul anului, dintre care jumătate în Italia (mai mult decât recordurile înregistrate în 2014), iar restul în Grecia, unde acum debarcă, în fiecare zi, în jur de 1.000 de refugiați.

În largul Libiei, în timpul traversărilor periculoase, peste 1.800 de persoane și-au pierdut viața în acest an.

Alte stiri din Externe

Ultima oră