Înţelegere secretă cu ISIS pentru protejarea sitului antic Palmyra

29 Mar 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Înţelegere secretă cu ISIS pentru protejarea sitului antic Palmyra

Majoritatea vestigiilor antice de la Palmyra, aflate, până de curând, sub controlul ISIS s-au păstrat datorită unei înţelegeri secrete între guvernul sirian şi reprezentanţii grupului terorist, după cum a dezvăluit un ministru din guvernul de la Damasc, conform dailymail.co.uk.

Şeful pentru Antichităţi, Maamoun Abdulkarim, a declarat că, în culise, au avut loc negocieri pentru a convinge ISIS să nu distrugă principalele vestigii arheologice din oraşul antic. Extremiştii au distrus mai multe structuri importante ale sitului, inclusiv Templul lui Baal, experţii având acum dificila sarcină de a-l reconstrui.

Abdulkarim spune însă că înţelegerea cu ISIS a prevenit distrugerea totală a oraşului. "Împreună cu alte 50 de persoane am încercat să convingem Daesh, cu presiuni publice, să nu distrugă totul", a spus ministrul, folosind un alt nume pentru ISIS. 

"Daesh a văzut că poate izbucni o revoltă populară împotriva sa dacă totul va fi distrus. Nu s-a furat şi nu s-a distrus totul", a spus Abdulkarim. O nouă filmare cu drona a sitului arată dimensiunile dezastrului după ce grupul jihdist a preluat controlul Palmyrei vara trecută. 

În ciuda pagubelor, şeful Antichităţilor crede că, în 5 ani, situl antic Palmyra ar putea fi complet restaurat şi adus la gloria de odinioară, după ce guvernul sirian a preluat din nou controlul asupra oraşului.

"Ne aşteptam la ce e mai rău, dar situl este, în general, într-o formă bună. Am fi putut pierde Palmyra definitiv. Bucuria noastră este de nedescris", a declarat Abdulkarim pentru AFP. "Dacă vom avea acordul UNESCO, e nevoie de 5 ani să refacem tot ce a distrus ISIS", a mai spus el.

Forţele guvernamentale siriene au sărbătorit preluarea Palmyrei din mâinile ISIS jucând puţin fotbal printre ruinele de 4000 de ani vechime ale sitului.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră