Îngrijorare printre fanii lui Putin: Şi-a anulat toate apariţiile publice importante

14 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Îngrijorare printre fanii lui Putin: Şi-a anulat toate apariţiile publice importante

Pentru prima dată în ultimii ani, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a anulat mai multe apariții publice din cauza bolii, provocând speculații despre rezistenţa pe termen lung a unui lider lăudat pentru virilitatea sa, relatează independent.co.uk.

Luni, nu a existat nici o vizită la Soci. Marţi, nu a existat nici o discuție despre microelectronică la Kremlin. Astăzi, președintele nu va apărea la forumul "Mentor 2018" de la Moscova, iar săptămâna viitoare nu va merge în Orientul Îndepărtat al Rusiei.

În timpul ultimei sale apariții publice, la finala concursului de talente a Kremlinului "Leaders of Russia", Putin a dat semne evidente de boală. Vocea îi era slăbită și răguşită și tuşea tot timpul. Reporterul The Independent l-a surprins într-o situaţie similară săptămâna trecută, când l-a însoțit pe Putin într-o vizită de campanie în Siberia. Președintele s-a chinuit să ţină discursurile publice, a făcut greșeli și părea că nu se concentrează.

Marți, secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, a negat că Putin ar fi grav bolnav.  El a spus că preşedintele rus ar continua să lucreze la Kremlin sau în reședința lui din Novo-Ogaryovo.

"Există încă un program de lucru, dar va ține seama de răceala președintelui - i-ați auzit cu toții vocea ", a spus dl Peskov. "Este iarnă, înțelegeți şi voi ".

Duminica, secretarul de presă a susținut totuşi că  Putin și-a anulat angajamentele pentru a se concentra asupra consecințelor recentului accident aviatic. Lipsa de claritate a alimentat numeroasele zvonuri neconfirmate care circulă în jurul Moscovei.

Din ziua în care a preluat mandatul de la bolnavul Boris Elţîn, Putin și-a construit un brand din aptitudinele sale fizice. De la busturile goale la plonjările în gheață, de la judo la înot şi la alte metode de înfrumusețare, a pretins că e imun la îmbătrânire. Poporul rus, obosit să-şi vadă conducătorii în pragul morţii, a fost încântat de oferta lui Putin. Dar acum preşedintele are 65 de ani, iar orice perioadă petrecută în concediu medical poate să-i schimbe părerea.

Nu este pentru prima dată când sănătatea lui Putin face obiectul unei dezbateri intense. La sfârșitul lui 2012, el şi-a anulat mai multe călătorii în străinătate și a dispărut din ochii publicului. Apoi, Kremlinul a susținut că Putin se recupera după un accident suferit în timp ce făcea sport. Puțini au fost convinși la acea vreme.

Surse apropiate Kremlinului au declarat pentru The Independent că există îndoieli că Putin va intra în cea de-a patra campanie prezidențială pentru alegerile din martie.

Sănătatea lui Putin nu este o afacere fără consecinţe. Cu cât domneşte mai mult, cu atât devine sinonim cu soarta țării în ansamblu. Nu este clar cum sistemul său politic hiper-personalizat poate supraviețui oricărei tranziții. În timp ce imaginea unui lider care controlează totul este o exagerare, este la fel de adevărat că Putin este singurul om capabil să echilibreze grupările concurente - adesea războinice - din guvernul rus.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră