10 ţigani irlandezi au murit în urma unui incendiu izbucnit în şatră

10 Oct 2015
10 ţigani irlandezi au murit în urma unui incendiu izbucnit în şatră
10 persoane din două familii de ţigani irlandezi, jumătate fiind copii, au murit după ce locuinţele lor mobile au luat foc, relatează Associated Press. Anchetatorii au declarat că este prea devreme pentru a stabili cauzele celui mai grav incendiu petrecut în Irlanda în ultimii 34 de ani. Cazul readuce în discuţie condiţiile precare de viaţă ale minorităţii ţiganilor nomazi, numiţi în Irlanda, Călătorii.

Poliţia a anunţat că printre cei decedaţi se află două cupluri căsătorite, un adult şi cinci copii, unul dintre ei având doar 6 luni. Aceştia trăiau în şatre pe dealurile submontane aflate la  sud de Dublin. Autorităţile locale le-au oferit călătorilor spaţii unde să campeze şi unde pot folosi adăposturi dotate cu baie, bucătărie şi spălătorie. 

Purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Pompieri din Dublin, Gerry Stanley, a declarat că se pare că focul a izbucnit într-una din locuinţele mobile şi s-a extins la următoarea.

Arhiepiscopul Diarmuid Martin i-a chemat pe credincioşii catolici să se roage pentru cei morţi în incendiu, la slujba de weekend. Preotul responsabil de comunitatea Călătorilor a mers la faţa locului pentru a aduce consolare supravieţuitorilor incendiului.

De asemenea, liderii din Irlanda au prezentat condoleanţe. Este o dramă cumplită, a spus preşedintele Michael D. Higgins. Incendiul este cel mai grav petrecut în Irlanda din 1981, când de Valentine's Day 1981, 48 de persoane au murit într-o discotecă din Dublin. 

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră