Incendiile catastrofale din Brazilia sunt vizibile din spațiu

25 Aug 2019
Incendiile catastrofale din Brazilia sunt vizibile din spațiu

Incendiile de vegetație din Brazilia au devenit vizibile din spațiu. Nu este de mirare, având în vedere că sunt peste 9.500 de focare, într-o singură săptămână.

Au fost peste 80 de mii de la începutul anului. Sunt atât de multe și de puternice și produc atât de mult fum, încât acesta este purtat din Brazilia în toată emisfera sudică.

În fața acestui dezastru fără precedent, președintele Bolsonaro are conturi de reglat cu ecologiștii.

Confruntat cu cele mai grave incendii de vegetație din zona amazoniană, liderul brazilian acuză ONG-urile care susțin conservarea regiunii că ar fi pus foc intenționat.

Președintele nu suflă însă o vorbă despre defrișările masive și de multe ori ilegale care devastează cea mai mare pădure tropicală de pe glob.

Osvaldo Stela – cercetător care face parte din organizația „Inițiativa Verde”, îi dă replica: „Este un mod de a distrage atenția și concentrarea de la chestiunea esențială, care este nevoia de a intensifica acțiunile de control din Amazonia, pentru a domoli defrișările. Este un mecanism care și-a demonstrat eficacitatea”.

Multe dintre aceste incendii sunt provocate chiar de către oameni, care vor să elibereze terenul fie pentru agricultură, fie pentru a vinde lemnul tăiat.

Pentru triburile indigene, dispariția pădurii, indiferent de motiv, echivalează însă cu o condamnare la moarte.

Tribul Parintintin trăiește în jungla amazoniană de secole. Membrii săi din diverse generații, în frunte cu șeful tribului, se tem că în câteva decenii, vor fi istorie cu toții.

Potrivit statisticilor, defrișările din jungla amzoniană au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2013 încoace. Doar față de anul trecut ele au crescut cu 83 la sută și amenință să destabilizeze iremediabil ecosistemul amazonian.

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră