UPDATE. Incendii devastatoare în Portugalia, 58 de morţi. Majoritatea victimelor au ars în maşini. Avertismentul MAE

18 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Incendii devastatoare în Portugalia, 58 de morţi. Majoritatea victimelor au ars în maşini. Avertismentul MAE

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că Institutul portughez al Mării și al Atmosferei (IPMA) a emis o avertizare meteorologică de caniculă — cod roșu pentru centrul Portugaliei (Lisabona, Santarém, Setúbal și Bragança) și cod portocaliu pentru restul țării.

Avertizarea este valabilă pentru data de 18 iunie 2017, în intervalul orar 05,22 — 20,59. IPMA a anunțat că valul de căldură și disconfort termic va continua până luni,19 iunie", precizează ministerul.

MAE recomandă românilor care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Portugaliei evitarea/ocolirea zonelor cu incendii de vegetație din regiunea Leiria, precum și a căilor de circulație din zonele centrale, aflate sub cod roșu, din cauză că în aceste zone s-au înregistrat deja zeci de persoane decedate.

Incendiile de pădure izbucnite în regiunea centrală a Portugaliei au ucis cel puțin 58 de persoane, multe dintre ele fiind suprinse în mașini de flăcările care, efectiv, măturau drumurile. Premierul portughez Antonio Costa a declarat duminică că este "cea mai mare tragedie umană din ultimii ani", relatează Associated Press.

Guvernul de la Lisabona a decretat trei zile de doliu naţional şi a trimis două batalioane militare pentru a ajuta la stingerea incendiilor. Portugalia va primi sprijin şi de la UE, în timp ce Spania şi Franţa au trimis deja cinci avioane de stingere a incendiilor în zonă.

Un nou bilanţ, citat de independent.ie, vorbeşte despre cel puţin 62 de morţi, 60 de persoane au fost rănite, inclusiv patru pompieri și un minor, a declarat oficialul ministerului de Interne, Jorge Gomes, postului de televiziune RTP.

Se presupune că la originea incendiilor ar fi fost un fulger care a lovit un copac uscat în zona Pedrogao Grande, în timpul unei "furtuni uscate", a declarat șeful poliției naționale judiciare în mass-media portugheză.

Furtunile uscate sunt frecvente atunci când apa de ploaie se evaporă înainte de a ajunge în pământ din cauza temperaturilor ridicate. Portugalia, la fel ca majoritatea țărilor din sudul Europei, este predispusă la incendii forestiere în lunile de vară uscate.

"Aceasta este o regiune care a avut parte incendii din cauza pădurilor, dar nu ne amintim de o tragedie de o astfel de proporție", a spus Valdemar Alves, primarul orașului Pedrogao Grande. "Sunt complet uimit de numărul de decese", a adăugat el.

Autoritățile au declarat anterior că temperaturile de 40 de grade C  din ultimele zile ar fi putut avea un rol în infernul declanşat la aproximativ 150 de kilometri nord-est de Lisabona. Aproximativ 700 de pompieri au încercat să stingă incendiile încă de sâmbătă, a spus Gomes.

Un nor imens de fum gros și flăcări roșii strălucitoare se înălțau pe vârful copacilor din apropierea caselor din regiunea împădurită. O localnică, Isabel Brandao, a declarat pentru The Associated Press că se temea de viața ei.

"Ieri am văzut focul, dar am crezut că este foarte departe. N-am crezut niciodată că va veni în această parte", a spus ea. "La 3:30 dimineața, soacra mea m-a trezit repede și nu ne-am mai culcat. Ne-a fost teamă că focul ne va ajunge".

RTP a arătat imagini terifiante ale câtorva oameni pe un drum care încerca să scape de fumul intens, care a redus vizibilitatea la câțiva metri. 

Gomes a spus că cel puțin 30 de persoane au fost ucise când vehiculele lor au fost înghițite de flăcări pe un drum între orașele Figueiro dos Vinhos și Castanheira de Pera și alte trei au murit din cauza inhalării fumului în Figueiro dos Vinhos. Restul corpurilor au fost găsite în afara mașinilor sau în pădure, a spus oficialul.

Oficialul a mai spus că echipajele de pompieri întâmpină dificultăți în lupta împotriva focului, care a fost "foarte violent" în cel puțin două din cele patru fronturi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră