Igor Dodon şi-a preluat mandatul de preşedinte al Republicii Moldova

23 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Igor Dodon şi-a preluat mandatul de preşedinte al Republicii Moldova


Ceremonia a fost, însă, boicotată de mai mulți politiceni și oficiali de la Chișinău, scrie presa din Republica Moldova, citată de agerpres.ro.

Însemnele statului i-au fost înmânate lui Igor Dodon de președintele interimar al Curții Constituționale, Victor Popa, pentru că președintele instituției, Alexandru Tănase, este în concediu, potrivit Serviciului de Presă al Curții Constituționale, citat de Radio Chișinău.

De asemenea, la ceremonie nu a participat niciunul dintre foștii președinți ai Republicii Moldova, nici măcar ultimul șef al statului, Nicolae Timofti.

În discursul de inaugurare Igor Dodon a declarat că își dorește să fie un președinte al tuturor, să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, dar și al mediului de afaceri.

El a anunțat că va crea un consiliu economic pe lângă președinte și că va avea un consilier care se va ocupa de cetățenii din diaspora.

Dodon a accentuat tema statalității seculare a Republicii Moldova. În limba rusă a vorbit despre necesitatea restabilirii relațiilor cu Federația Rusă, iar în română despre relații bune cu toate statele.

El a mai spus că va depune toate eforturile pentru reglementarea conflictului transnistrean.
Mai mulți deputați din Partidul Comunist, Partidul Liberal Democrat și Partidul Popular European au anunțat că nu vor participa la ceremonie. Liderul PCRM Inna Șupac a declarat în plenul Parlamentului că Partidul Comuniștilor nu a recunoscut legalitatea alegerilor prezidențiale și îl consideră pe președinte ales nelegitim.

Președintele PLDM Tudor Deliu declarase că liberal-democrații vor boicota ceremonia din cauza unor declarații ale lui Igor Dodon că Republica Moldova ar trebui să-și ceară scuze de la regiunea transnistreană pentru conflictul armat din Transnistria, dar și pentru că l-a felicitat pe noul lider nerecunoscut de la Tiraspol.

Deputații PPEM Iurie Leancă și Eugen Carpov n-au participat nici ei la ceremonia de învestire a lui Igor Dodon în semn de protest față de declarațiile "iresponsabile și pline de ură Uniunii Europene și a statului Republica Moldova" făcute de președintele ales.


Evenimentul Zilei de la Chișinău scrie că nici ministrul Apărării, Anatol Șalaru, nu a participat la învestirea lui Dodon. "Igor Dodon nu este președintele meu, iar în perioada cât voi fi ministru al Apărării voi colabora doar instituțional cu el," a scris Șalaru într-o postare pe Facebook.

Alte stiri din Externe

Ultima oră