Identificarea cadavrelor, un coşmar. Grecia îşi numără morţii, în urma incendiilor devastatoare (FOTO)

27 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Identificarea cadavrelor, un coşmar. Grecia îşi numără morţii, în urma incendiilor devastatoare (FOTO) Galerie foto (4)

Incendiile din apropierea Atenei, soldate cu moartea a cel puţin 86 de persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu, sunt printre cele mai devastatoare din ultimul secol, în Europa, scrie ekathimerini.com, citând un raport al AFP. 

În iunie 2017, în Portugalia au murit 64 de persoane şi alte 250 au fost rănite, în cele mai grave incendii din istoria acestei ţări. Tot Portugalia a fost afectată în 2003 de incendii devastatoare, care au ucis 20 de persoane între iulie şi septembrie, în centrul şi sudul ţării. 

Şi Rusia s-a confruntat cu incendii care au ucis oameni. În aprilie 2015, în regiunea Hakasia din sudul Siberiei, unde au murit 34 de oameni şi sute de animale.

În 2010, mare parte din vestul Rusia a fost afectată de incendii timp de mai multe săptămâni.

Incendiile de acum le reamintesc grecilor de infernul din Peloponez, în 2007. La sfârşitul lui august, anul trecut, incendiile de pădure au ucis 77 de persoane.

Ce s-a întâmplat acum, în special în localitatea Mati, de la malul mării, este o tragedie care a întrecut în gravitate evenimentele similare. Iar operaţiunile de identificare a cadavrelor sunt, în unele cazuri, la limita imposibilului. Focul a ars corpurile oamenilor până le-a făcut de nerecunoscut.

Medicii legişti adună acum probe ADN de la supravieţuitorii care au rude date dispărute, în speranţa identificării celor căutaţi.

Prima etapă, a autopsiei corpurilor, urma să se încheie vineri, potrivit serviciilor medico-legale.

”Între 75 şi 80% dintre corpuri sunt carbonizate”, a precizat la postul de radio 9,84 Grigoris Leon, preşedintele societăţii elene de medicină legală. Identificarea va mai dura câteva zile. Leon nu a exclus ca anumiţi ”străini sau persoane singure” să nu poată fi identificaţi din cauza lipsei semnalării de către apropiaţi.

Guvernul grec a anunţat joi seara că a sesizat justiţia cu privire la un ”element serios” care ar putea să indice faptul că incendiul care a devastat costa de est a Aticii este de origine criminală.

Pe platouri de telviziune şi pe unde radio, diverse servicii implicate îşi aruncă mingea unul celuilalt.

Evangelos Bournous, primarul din Rafina, de care depinde în parte Mati, cea mai afectată localitate de incendiu, a apreciat că poliţia şi pompierii au contribuit la blocarea locuitorilor prin închiderea drumului principal care străbate sectorul.

Reprezentanţi ai poliţiei şi pompierilor au declarat anterior că nu au blocat această cale de scăpare.

Multe persoane au murit încercând să ajungă la mare, la care accesul este oprit în unele cazuri de faleze, pe străzi de ”abia trei-patru metri lăţime”.

”Suntem toţi responsabili, guverne, servicii şi cetăţeni”, a adăugat primarul din Mati, precizând că locuinţa familiei sale, care a ars - la fel ca multe dintre celelalte aproximativ 4.000 din Mati - a fost construită ilegal în mijlocul unei păduri de pini, în urmă cu mai multe decenii.

Punerea în discuţie a promovării imobiliare sălbatice - legalizată mai mult sau mai puţin a posteriori - şi a nerespectării generalizate a normelor de amenajare a teritoriului din cauza indisciplinei cetăţenilor şi complezenţei autorităţilor este un exerciţiu recurent în Grecia, după fiecare catastrofă.

La Mati - unde 49% din case au fost declarate nelocuibile - rezidenţi încercau vineri să salveze ceea ce mai putea fi salvat, susţnuţi de un vast impuls de solidaritate, prin valuri de donaţii şi voluntari.

”Seamănă cu o zonă de război, este de nedescris”, şi-a exprimat emoţia o voluntară, Zoi Pantelidou, în vârstă de 26 de ani.

"Suntem cu tot sufletul alături de poporul grec în aceste momente atât de dificile. Avem un dialog permanent cu autoritățile elene și, prin intermediul serviciilor Direcției Generale pentru Politică Regională (DG Regio), le oferim asistența de specialitate necesară pentru o accelerare a procedurii de accesare a Fondului de solidaritate al UE (FSUE). 

În prezent, autoritățile elene fac o estimare a pagubelor cauzate de incendii, în baza căreia vor trimite Comisiei cererea pentru obținerea de fonduri. Imediat ce vom constata îndeplinirea condițiilor necesare pentru utilizarea acestui instrument, suntem gata să facem tot ceea ce este posibil pentru ca o primă tranșă de finanțare să fie plătită cât mai rapid.

În plus, odată ce condițiile de accesare a Fondului de solidaritate sunt îndeplinite, există și posibilitatea ca Grecia să beneficieze de o rată de co-finanțare de 95% pentru lucrările de reconstrucție finanțate prin intermediul politicii de coeziune.

Și, nu în ultimul rând, așa cum le-am transmis premierului Tsipras și ministrului Haritsis, atât eu, cât și serviciile mele suntem pregătiți să modificăm programele operaționale dedicate Greciei, în cadrul politicii de coeziune, în baza unei solicitări din partea autorităților elene. Astfel vom putea redirecționa fonduri europene și către relansarea activității economice în zonele afectate", a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră