Franța sugerează ca Marea Britanie să treacă la euro dacă vrea drept de veto asupra deciziilor zonei euro

03 Feb 2016 | scris de Cristi Ionescu
Franța sugerează ca Marea Britanie să treacă la euro dacă vrea drept de veto asupra deciziilor zonei euro

Președintele francez Francois Hollande a respins posibilitatea ca Marea Britanie să obțină drept de veto asupra politicilor zonei euro în contextul în care Londra negociază un pachet de reforme ale Uniunii Europene în vederea menținerii țării în interiorul blocului comunitar european.

"O țară din afara zonei euro nu poate avea drept de veto asupra țărilor care au adoptat moneda unică europeană', a spus Hollande, după o întrevedere la Paris cu premierul polonez Beata Szydlo.

Premierul britanic David Cameron a declarat că propunerile prezentate de Uniunea Europeană pentru a se asigura că Marea Britanie rămâne în UE reprezintă "un progres real", subliniind totodată că "mai sunt multe de făcut". Acest mecanism de 'frână de urgență' poate fi activat în cazul în care serviciile publice ale unei țări sunt copleșite sau dacă sistemul de securitate socială este victima unui abuz repetat.

Cameron speră să ajungă la un acord cu ceilalți lideri europeni la summitul din 18-19 februarie de la Bruxelles, permițându-i să organizeze un referendum în luna iunie privind menținerea sau nu a țării sale în cadrul Uniunii Europene.

Alte stiri din Externe

Ultima oră