PRIMA CONFRUNTARE DIRECTĂ Clinton - Trump! Urmăriți schimbul de replici și momentele-cheie ale dezbaterii (VIDEO)

27 Sep 2016 | scris de Veronica Micu
PRIMA CONFRUNTARE DIRECTĂ Clinton - Trump! Urmăriți schimbul de replici și momentele-cheie ale dezbaterii (VIDEO)

Cei doi și-au adus critici reciproc discutând despre locurile de muncă, taxe, dar și lupta împotriva terorismului. Dezbaterea a durat 90 de minute, iar până la alegerile din 8 noiembrie, vor mai urma încă două astfel de confruntări.

Hillary Clinton a apărut la prima dezbatere prezidențială îmbrăcată într-un costum roșu - culoarea partidul republican - în timp ce Donald Trump a purtat un costum negru și a avut o cravată albastră.

Cei doi candidați au fost întrebați despre crearea locurilor de muncă din Statele Unite. Hillary Clinton a mulțumit moderatorului și mulțimii și a spus că se gândește la nepoata ei, care împlinește doi ani.

„Vreau să investesc în voi. Vreau să investesc în viitor. În sfârșit, eu și Donald Trump suntem pe aceeași scenă. Voi veți fi cei care ne veți judeca”, a afirmat Hillary Clinton.

Donald Trump a spus că SUA pierd locurile de muncă. El a acuzat China pentru devalorizarea dolarului american și pierderea unor locuri de muncă în SUA.

„Sunt în Mexic… Uitați-vă la ce face China… folosește țara noastră ca o pușculiță pentru a reconstrui China”, a afirmat Trump, acuzând Beijingul pentru devalorizarea dolarului american.

„Voi reduce taxele” ceea ce va „crea locuri de muncă”, a mai spus Donald Trump.

Clinton: Donald este foarte norocos. A împrumutat 14 milioane de dolari de la tatăl său

Nu a durat mult până când cei doi au început atacurile.

„Donald este foarte norocos. A împrumutat 14 milioane de dolari de la tatăl său…”, a afirmat Hillary Clinton.

Trump a replicat că tatăl său i-a oferit „o sumă mică de bani” pe care el a investit-o. Ulterior, republicanul a atacat clasa politică pentru situația economică.

Republicanul și-a atacat, la rândul său, rivala democrată pe teme legate de economia țării. „Faci asta de 30 de ani. De ce ai început să te gândești la acest lucru abia acum?”

„De fapt, m-am gândit la acest lucru… Cred că soțul meu a făcut o treabă bună în anii 90”, a răspuns Hillary Clinton.

Clinton a afirmat că Trump are sensul de "trump up" (a înșela), cu referire la teoria economică a efectului de cascadă (trickle down), susținută de dreapta, potrivit căreia bunăstarea celor mai bogați se transmite celor mai săraci prin crearea locurilor de muncă, stimularea cererii și venituri mai mari pentru salariați.

Moderatorul Lester Holt l-a întrebat pe Donald Trump dacă va da publicității declarațiile sale fiscale. Republicanul a răspuns că va publica declarațiile sale fiscale atunci când Hillary Clinton va publica e-mailurile pe care aceasta le-a șters din perioada în care era secretar de stat.

La rândul său, Clinton a spus că este un obicei ca declarațiile fiscale ale candidaților să fie făcute publice.

Democrata a trecut apoi în revistă afacerile lui Trump care au avut probleme financiare și susține că poate că republicanul ascunde ceva, iar din acest motiv nu face declarațiile fiscale publice.

Hillary Clinton: "Poate că nu este atât de bogat pe cât susține. Are datorii de 600 de milioane de dolari către băncile străine… Sau poate că nu vrea ca poporul american să știe că nu a plătit taxe pe venit"

Donald Trump: "Asta mă face inteligent"

Hillary Clinton: "Asta înseamnă zero bani pentru trupele noastre, zero pentru veterani. Cred că încearcă să ascundă ceva cu adevărat important sau teribil… Nu am niciun motiv să cred că își va publica vreodată declarațiile fiscale, pentru că ascunde ceva".

Trump: Afro-americanii și hispanicii trăiesc în iad

Holt a amintit în cursul dezbaterii de protestele recente din Charlotte, dar și despre mișcarea Black Lives Matter și cazurile în care polițiștii au fost acuzați că au împușcat mortal afro-americani.

Hillary Clinton a spus că toată lumea ar trebui respecte legea și a vorbit și despre controlul armelor de foc. Apoi a afirmat că rivalul ei construiește o imagine negativă despre comunitățile afro-americane din Statele Unite, moment în care Donald Trump a oftat.

"Cred că Donald Trump mă critică pentru că m-am pregătit pentru această dezbatere. Știi pentru ce m-am mai pregătit? Să fiu președinte!", a continuat Clinton.

Donald Trump a spus că afro-americanii și hispanicii trăiesc în iad, deoarece este foarte periculos. El a dat ca exemplu situația din Chicago, oraș cu o rată a criminalității ridicată, dar și orașul lui Barack Obama.

„În Chicago au fost mii de atacuri armate de la 1 ianuarie. Aproape 4.000 de oameni din Chicago au fost uciși de când Barack Obama a devenit președinte”, a spus Trump.

Întrebat ce anume l-a determinat să-și schimbe părerea privind mișcarea „Birther”, care susținea că președintele Barack Obama nu s-a născut în SUA, dar și că a continuat cu acest subiect timp de câțiva ani, după ce actualul lider de la Casa Albă a publicat certificatul său de naștere, Trump nu a avut un răspuns clar la acest subiect.

Clinton: "Donald a susținut invazia din Irak"

Hillary Clinton susține că are un plan pentru a înfrânge ISIS, inclusiv în războiul de propagandă dus online.

„Trebuie să intensificăm raidurile aeriene împotriva ISIS (…) Sperăm ca într-un an să împingem ISIS în afara Irakului”, a afirmat democrata.

Donald Trump i-a acuzat pe Hillary Clinton și Barack Obama că au au creat condițiile care au dus la apariția ISIS.

Hillary Clinton: "Donald a susținut invazia din Irak"

Donald Trump: "Greșit"

Ulterior, moderatorul i-a spus republicanului că într-adevăr acesta a susținut invazia Irak.

La final, moderatorul l-a întrebat pe Donald Trump la ce s-a referit atunci când a afirmat că Hillary Clinton nu are o „înfățișare prezidențială”.

„Nu are rezistența necesară. Am spus că nu are puterea necesară. Cred în continuare acest lucru. Să fii președintele acestei țări, trebuie să ai o putere enormă”, a afirmat Donald Trump.

În replică, Hillary Clinton a amintit de afirmațiile misogine ale republicanului, dar și despre mandatul ei ca secretar de stat.

„De îndată ce va călători în 112 țări și negociază un acord de pace, un acord de încetare a focului, eliberarea a disidenților și chiar stai 11 ore și depui mărturie în fața unui comisii din Congres, atunci ar putea să vorbească despre rezistența”, a răspuns candidata democrată.

Cine a câștigat dezbaterea

Potrivit unui sondaj realizat de CNN, Hillary Clinton a câștigat dezbaterea. 62% dintre cei care au participat la sondaj consideră că Hillary Clinton a câștigat dezbaterea prezidențială, în timp ce 27% au afirmat că, în opinia lor, Donald Trump a câștigat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră