Gripa aviară loveşte industria franceză de foie gras în plin sezon

06 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Gripa aviară loveşte industria franceză de foie gras în plin sezon

Ministrul Agriculturii a modificat marţi nivelul de alertă privind răspândirea virusului de la moderat la ridicat pe întreg teritoriul Franţei, într-un moment crucial pentru industria de foie gras.

Creşterea nivelului de alertă vine după ce o epidemie cu o formă severă de gripă aviară, produsă de virusul H5N8, a fost raportată la o fermă de raţe din sud-vestul Franţei, existând temeri că aceasta se va răspândi în întreaga regiune.

Oficialii francezi insistă că virusul nu reprezintă un pericol pentru oameni, iar păsările sunt bune de consum. Ultimele epidemii vin în contextul în care producătorii francezi de foie gras se află în cea mai aglomerată perioadă a anului.

Foie gras, făcut din ficat de raţă şi gâscă hrănite forţat, este o mâncare tradiţională servită de Crăciun şi Revelion, iar vânzările din această perioadă reprezintă o treime din cele anuale.

Considerată o delicatesă în Franţa, organizaţiile de protecţie a animalelor spun că foie gras este produsul unui act de cruzime. Obţinerea acestei delicatese presupune pomparea de grăunţe direct în stomacul păsărilor cu ajutorul unui tub de metal îndesat pe gât, forţându-le ficatul să se umfle.

În 2015, o epidemie de gripă aviară a lovit producătorii în aceeaşi regiune, provocând o scădere a producţiei cu 25% şi o pierdere de 500 milioane de euro pentru industria de foie gras.

Producătorii francezi sperau să se ridice alerta de gripa aviară pe 3 Decembrie, dar izbucnirea unei noi epidemii înseamnă menţinerea carantinei cel puţin 90 zile.

Majoritatea producţiei de foie gras este consumată în Franţa, iar reapariţia virusului înseamnă că nu va mai putea fi exportat în afara UE. În 2015, Franţa a exportat aproape 5.000 de tone de foie gras.

Marie-Pierre Pé, reprezentat al grupului de producători de foie gras Cifog, a avertizat că preţurile vor fi cu 10% mai mari de Crăciun.

Noua şi mult mai agresiva formă de gripă aviară a fost depistată prima dată la sfârşitul lunii noiembrie în nordul Franţei. Se crede că boala a fost răspândită de raţele sălbatice din ţările învecinate.

Până acum, aproximativ 7.000 de raţe contaminate au fost sacrificate, iar alte 4500 au murit subit în Tarn, sudul Franţei. Alte mii au fost sacrificate sau au murit în zonele şi fermele învecinate aflate în carantină.

În luna ianuarie, guvernul francez a anunţat subvenţii suplimentare de 130 milioane de euro pentru producătorii de foie gras.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră