Greta Thunberg spune că posibila închidere a centralelor nucleare din Germania e o idee proastă

12 Oct 2022
Greta Thunberg spune că  posibila închidere a centralelor nucleare din Germania e o idee proastă

Activista pentru schimbările climatice Greta Thunberg a criticat planul Berlinului de a-și închide centralele nucleare rămase în timp ce crește energia pe bază de cărbune. Comentarii care i-au încântat pe politicienii pro-nucleari ai Germaniei și i-au enervat pe verzi, scrie Politico.

Într-un interviu care va fi difuzat miercuri, al cărui teaser a fost distribuit online de prezentatoarea TV Sandra Maischberger, activista suedeză a spus că oprirea centralelor nucleare este o „idee proastă” dacă înseamnă trecerea la cărbune.

Întrebată dacă nuclearul este de preferat pentru climă, Thunberg a spus: „Depinde. Dacă funcționează deja, cred că ar fi o greșeală să le închizi și să se transforme în centrale pe cărbune”.

Germania plănuise să închidă cele trei centrale nucleare rămase la sfârșitul anului. Cu o criză de gaz și întreruperi prelungite ale centralelor nucleare franceze care provoacă penurie și creșteri ale prețurilor, este posibil ca acum două dintre reactoare sa fie prelungite, dar numai până în aprilie.

Berlinul a repus în funcțiune centralele de cărbune pentru a face față crizei energetice. De asemenea, plătește operatorii centralelor închise pe cărbune cu până la 450 de milioane de euro pentru a pregăti centralele pentru funcționare în caz de urgență în această iarnă. Dar guvernul continuă să insiste că va pune capăt utilizării cărbunelui până în 2030.

În Germania – o țară în mod tradițional antinucleară – discursul public privind extinderea reactoarelor, chiar și pentru câteva luni, a fost mult mai controversat decât repornirea centralelor pe cărbune extrem de poluante.

Comentariile Gretei Thunberg au fost imediat valorificate de politicienii pro-nucleari, chiar și în cadrul coaliției de guvernământ.

Ministrul de Finanțe Christian Lindner, care face parte din Partidul Liber Democrat, a spus că a salutat „încurajarea lui Thunberg... în acest război energetic, tot ceea ce creează capacitate electrică trebuie conectat la rețea. Motivele vorbesc de la sine — din punct de vedere economic și fizic."

„Dacă chiar și sfântul patron al Verzilor pledează pentru continuarea funcționării centralelor nucleare, vedeți în ce muncă ideologică de amatori sunt angajați [ministrul Economiei Verzilor] Robert Habeck și partidul său”, a declarat Florian Hahn, deputat al Uniunii Sociale bavareze.

Discuția despre nuclear a fost una dificilă pentru grupurile ecologiste și pentru partidul Verzilor lui Habeck. Fostul președinte al Verzilor, Simone Peter, care lucrează acum pentru Federația Germană de Energie Regenerabilă, a declarat că comentariile lui Thunberg „nu au niciun sens”, deoarece centralele nucleare nu mai erau utile și foloseau uraniu rusesc.

„Desigur, aceasta este o dezbatere foarte aprinsă”, a spus Thunberg.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră