Grecia si UE se pregatesc pentru negocieri de pe pozitii de forta

03 Iul 2015
Grecia si UE se pregatesc pentru negocieri de pe pozitii de forta
Jean Claude Juncher , presedintele Comisiei Europene, apreciaza ca un NU spus de alegatorii greci la referendumul de duminica ar slabi foarte mult, chiar dramatic, pozitia de negociere a Greciei. Aceiasi pozitie a exprimat-o si Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al CE, precizand ca situatia din grecia este mult mai rea decat saptamana trecuta. In schimb, reprezentanttii Syriza, in frunte cu Alexis Tsipras insista pentru un NU categoric, pozitia lor fiind contrara oficialilor UE. Tsipras crede ca o respingere a acordului-care, de fapt nu exista- ar da reprezentantilor guvernului o marja de negociere mai mare.

Oficialii UE vor sa se foloseasca de posibilul DA in a-si argumenta si impune conditiile , pe cand Tsipras vrea sa foloseasca acest NU pentru a obtine mai multe concesii si,eventual, un motiv
pentru posibila iesire din zona Euro.
Cu trei zile inainte de referendum ambele parti isi pregatesc pozitiile de negociere bazate, in principal, pe rezultatele acestuia.

Altfel spus , si UE si Grecia se pregatesc pentru negocieri de pe pozitii de forta.Pentru ca, dincolo de declaratiile emotionale ale acestor zile,si UE si Grecia vor relua discutiile  probabil chiar a doua zi dupa referendum.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră