Socialiștii olandezi cer demisia șefului Eurogrup, după referendumul din Grecia

06 Iul 2015
Socialiștii olandezi cer demisia șefului Eurogrup, după referendumul din Grecia
Liderul Partidului Socialist olandez (de opoziție), Emile Roemer, a cerut luni demisia ministrului olandez de Finanțe, Jeroen Dijsselbloem, din funcția de președinte al Eurogrup, după ce grecii au respins cu o majoritate de peste 61% propunerile de acord la a căror elaborare a contribuit acesta.

Dijsselbloem s-a bucurat până acum de sprijin din partea majorității formațiunilor politice din Olanda pentru abordarea sa fără compromisuri în negocierile cu Grecia.
Într-un interviu acordat luni postului de radio NOS, Emile Roemer a criticat însă politicile susținute de Dijsselbloem pentru Grecia, calificându-le drept ”economie politică proastă” și ”iresponsabilă social”.

”Este aproape imposibil ca el să mai ocupe un loc la masa negocierilor după ce peste 61% dintre greci au respins termenii acordului propus de creditorii internaționali”, a afirmat Roemer.

Notând că ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, ți-a anunțat demisia, pentru a înlesni un compromis, Roemer a susținut că ar fi bine dacă același lucru s-ar întâmpla și de partea europeană.

Jeroen Dijsselbloem vizează realegerea la șefia Eurogrupului, după ce actualul mandat îi expiră la 21 iulie, contracandidat fiindu-i ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră