Grecia intră în incapacitate de plată? Oamenii au ieșit în stradă

30 Iun 2015
Grecia intră în incapacitate de plată? Oamenii au ieșit în stradă
Grecia a anunțat, marți, că nu va plăti în următoarele ore tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, astfel că va intra oficial în incapacitate de plăţi. Întrebat de jurnalişti dacă Grecia va achita până la 1 iulie rata de 1,6 miliarde de euro către FMI, ministrul grec al Finanţelor, Ianis Varoufakis a răspuns: "Nu".

La scurt timp, în ciuda furtunii care s-a abătut asupra Atenei, aproape 20.000 de greci au ieșit pentru a protesta în fața Parlamentului, relatează BBC. Oamenii au cerut un raspuns "Da" in cadrul referendumului ce va fi organizat duminica de guvernul condus de Alexis Tsipras si pentru sustinerea masurilor bugetare si a reformelor cerute Greciei de catre creditori.

Miercuri are loc o noua intalnire a Eurogroupului pe tema Greciei. Un nou acord cu Atena va include conditii si mai dure, spune seful Eurogrupului, ministrul de Finante olandez Jeroen Dijsselbloem, care a confirmat ca oficialii greci vor trimite miercuri un plan revizuit de masuri, relatează Breaking News.

Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Dacă Grecia nu va achita rata către FMI până marţi la ora 24.00, economia elenă va intra oficial în incapacitate de plăţi, prima etapă înainte de faliment.

Alte stiri din Externe

Ultima oră