Guvernator Syriza: „Ce aveți cu Grecia? Ați uitat de România și Bulgaria?”

11 Iul 2015
Guvernator Syriza: „Ce aveți cu Grecia? Ați uitat de România și Bulgaria?”
Cu patru milioane de locuitori în jurul Atenei și având porturile Pireu și Rafina, regiunea Attika este considerată cea mai importantă din Grecia. Nu întâmplător guvernatorul regiunii Rena Dourou (Syriza, 40 de ani) este considerată al doilea cel mai important politician al țării, după premierul Alexis Tsipras.  

Într-un interviu acordat Der Spiegel, Dorou vorbește despre criza din Grecia, dar și despre posibila ieșire a Greciei din UE.

„Pe cine a mirat demisia lui Varoufakis? Presa internațională a pregătit ieșirea sa din scenă, motivând că Tsipras are nevoie de capul unui vinovat. E grotesc să analizez eu comentariile sale. Îi doresc să își lase timp până va oferi explicații presei. Noul ministru va continua linia Guvernului, dar propunerile sale vor avea nevoie de acordul miniștrilor și membrilor“, a declarat Dourou.

 Ea consideră că actuala criză nu este de vina Syrizei. „Nu de cinci luni căutăm răspunsuri la dilema europeană, ci de vreo cinci ani. Nu avem soluții la criza din Ucraina, nici la cea din Siria, nici la cea referitoare la refugiați- dar nouă ne arde de certuri pe tema politicii financiare și a unei strategii de dezvoltare și creștere economică pentru UE. În aceste condiții, mă enervează cu adevărat să îmi bat capul în legătură cu relația dintre Schauble și Varoufakis.“

 Rezultatul referendumului nu a fost o surpriză pentru ea. „Acest NU va avea urmări  pentru presă, elita politică și UE, dar am senzația că nimeni nu are răspunsul corect pentru situația actuală.

 Pentru Europa, noi avem ultima șansă să schimbam acest drum de urma căruia suferă generația mea și cei tineri  Un DA pentru măsurile de austeritate este imposibil de explicat unui grec, spaniol sau portughez de 20 de ani, care trăiește de cinci ani cu tatăl său șomer în casă.

 Noi avem nevoie de inițiative reale pentru creșterea economică și dezvoltarea Greciei, Soluțiile nu pot fi acceptarea unui plan care prevede diminuarea pensiilor și salarilor la nivelul din Croația sau al unui alt stat UE din Balcani, nici eliminarea noastră din UE. Nu se poate ca România și Bulgaria să rămână în UE, să se negocieze de mai mulți ani cu Turcia, iar Grecia să fie eliminată din familia europeană.

Planul B, Grexitul, nu este în beneficiul nimănui, nici al nostru, nici al Europei. Nu avem nevoie de o nouă insulă în Balcani. Ieșirea din zona euro este un dezastru pentrui toți. Nu cer să fim tratați ca o excepție, ci lumea să înțeleagă într-un final că pactul de stabilitate nu funcționează de ani buni”, a mai spus guvernatorul.

Politicianul grec nu s-a ferit să lanseze un atac dur la adresa președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, și a președintelui Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker.

„În Europa avem nevoie de reguli și de un cadru economic și politic comun. Nu avem nevoie de un președinte al PE care să intervină personal în Grecia înaintea votului, nici de un președinte al CE, care lansează acuzații nefondate și apoi le motivează prin minciuni.

Eu sunt optimistă. Oamenii simpli sunt mult mai deștepți decât politicienii și comentatorii. Înainte de referendum, presa și rețele sociale promovau riscul unui război civil, dar după referendum nu au existat nici un fel de tensiuni, nici măcar certuri la coada din fața bancomatelor. Grecii sunt mai relaxați decât jurnaliștii și politicienii., iar acesta este un semnal important pentru viitor“, a încheiat Rena Dourou.

Mai multe despre Grecia, în rubrica Externe!




Alte stiri din Externe

Ultima oră