Situaţie ABSURDĂ în Grecia: O oră jumate cu vaporul până la bancomat!

11 Iul 2015
Situaţie ABSURDĂ în Grecia: O oră jumate cu vaporul până la bancomat!
În Grecia, banii cash au devenit o raritate. Unii locuitorii de pe insule trebuie să ia vaporul pentru a-și ridica banii. Proprietarii de magazine se tem pentru propria siguranță, scrie, din Atena, corespondentul Deutsche Welle. Dimitris, un comerciant de vinuri, își face mari griji. La casă are teancuri întregi de chitanțe, în urma unor tranzacții cu cardul, în valoare de mii de euro.

Dar pentru că băncile rămân închise, iar statul este amenințat de faliment, îi e teamă ”că sistemul se va prăbuși și vor rămâne toți cu facturile neplătite”. Dar altă soluție nu are: ”Am nevoie disperată de clienți”.

Pe vremuri, cei mai mulți cumpărători plăteau cu bani lichizi și nici nu se uitau la fiecare cent, își amintește Dimitris, într-un interviu pentru DW. Dar acum, de când băncile au fost închise cu forța, banii cash au devenit o raritate.

 
60 de euro pe zi, dacă ai noroc


De la data de 28 iunie, instituțiile financiare grecești sunt închise, după ce, în ultimele luni, clienții și-au retras un sfert din depozite. Atena atribuie vina creditorilor internaționali, spunând că aceștia au refuzat să prelungească ajutorul financiar pentru Grecia. Inițial, premierul Alexis Tsipras a promis că băncile se vor deschide după referendum. Realitatea arată însă altfel: luni s-a anunțat că băncile rămân închise pentru 48 de ore, ca apoi miercuri să se prelungească încă o dată termenul pentru deschidere. Acum vor rămâne închise până luni. În tot acest timp, clienții au voie să ridice de la bancomate maximum 60 euro pe zi.

În cartierul Pangrati, din Atena, Maria stă la coadă la Alpha Bank pentru a-și ridica cei 60 de euro. ”Când ceri 60 de euro la bancomat, apare mesajul: ‚Suma cerută de dumneavoastră nu poate fi ridicată’ și atunci primești numai 50 de euro”, povestește Maria. Din ce cauză? ”Nu prea mai există bancnote de 10 euro. Dar nu se știe exact, pentru că băncile sunt închise și nu poți întreba pe nimeni”. Cel mai rău este că nimeni nu știe încotro se îndreaptă lucrurile şi cât timp vor mai fi închise băncile.
 

Niciun ATM pe unele insule


Pe unele insule grecești, economia a fost dată complet peste cap din cauza închiderii băncilor. Maria Kakkali, primarul insulei Aghios Evstratios, relatează la postul de televiziune Skai absurditatea vieții de zi cu zi: ”Pe insula noastră există o bancă, evident închisă, dar niciun bancomat în plus. Cine vrea să-și ridice cei 60 de euro trebuie să ia vaporul două ore și jumătate până la insula cea mai apropiată, Lemnos”.

Scenariul arată cam în felul următor: cine pleacă din Aghios Evstratios către Lemnos adună cardurile celorlalți, aducând înapoi bani pentru toată lumea. Nu știe nimeni cum va evolua situația. În presă se fac speculații referitoare la introducerea unei noi monede paralele. O astfel de strategie a fost însă exclusă de către Guvern.

Transferurile în străinătate se pot face momentan numai cu permisiunea unei comisii speciale. Aproape totul depinde de negocierile grecilor cu creditorii internaționali.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră