UPDATE. Tsipras confirmă. Băncile din Grecia rămân închise luni. Luni, reuniune extraordinară a Conferinţei Preşedinţilor din PE

28 Iun 2015
UPDATE. Tsipras confirmă. Băncile din Grecia rămân închise luni. Luni, reuniune extraordinară a Conferinţei Preşedinţilor din PE
Directorul Piraeus Bank a confirmat informaţia care se vehicula deja pe piaţă încă de sâmbătă. Băncile greceşti vor rămâne închise luni, relatează France 24. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul declaseră că băncile elene ar fi fost obligate să rămână închise luni, din cauza faptului că Banca Centrală Europeană ar fi urmat să oprească finanţarea de urgenţă destinată acestora.

Grecia va fi probabil obligată să anunțe luni că băncile sunt închise, în așteptarea introducerii unor controale asupra capitalului, se arăta într-o analiză a BBC.

Valoarea totală a depozitelor din băncile elene a scăzut în mai la aproximativ 129 miliarde de euro, de la 133,6 miliarde de euro în aprilie, arată datele publicate vineri de Banca Centrală Europeană. Acesta este cel mai redus nivel din ultimii aproape 11 ani și a opta lună de declin consecutiv.

Cu toate astea, Banca Centrală Europeană a anunţat menţinerea împrumuturilor de urgenţă pentru Grecia. Dar măsura nu este suficientă pentru a alimenta băncile cu lichidităţi, într-un moment în care grecii retrag masiv bani din bănci, scrie Le Figaro.

Bursa din Atena şi băncile vor fi închise. Fiecare grec va putea retrage maximum 85 de euro pe zi, au declarat surse locale pentru Le Figaro.

Măsurile vizează stoparea panicii bancare, iar analiştii aşteaptă şi alte măsuri de control al capitalului, pentru menţinerea în viaţă a sistemului financiar al ţării.

UPDATE

Luni, de la ora 15.00, ora Bruxelles-ului, are loc o reuniune extraordinară a Conferinței Președinților din Parlamentul European, unde se vor discuta ultimele evoluții în ceea ce privește Grecia. Liderul Grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt, va cere o perioadă de 3 luni în care să se pună în aplicare un plan pentru ieșirea din impas.


UPDATE 21:37

Premierul elen Alexis Tsipras a confirmat duminică, într-o intervenţie televizată, închiderea temporară a băncilor din Grecia.

El a afirmat că Guvernul său este nevoit să „recomande” sectorului bancar „o vacanţă” şi să adopte măsuri de control al capitalului menite să oprească „fuga” banilor din această ţară în prag de faliment. Forma exactă a acestor măsuri nu a fost clară imediat. 

Tsipras a îndemnat, de asemenea, populaţia, să dea dovadă de sânge rece, scrie Le Figaro.

El a dat asigurări că depozitele bancare din Grecia ale cetăţenilor eleni sunt absolut garantate.

Tsipras a cerut, totodată, din partea UE, o prelungire a programului de ajutorare a ţării sale.



Alte stiri din Externe

Ultima oră