Grecia a reintrat în recesiune

13 Feb 2016 | scris de Veronica Micu
Grecia a reintrat în recesiune

Odată cu alegerea în urmă cu aproximativ un an a unui guvern antiausteritate, care a promis să renunţe la acordurile financiare care au salvat anterior statul elen de la colaps financiar, Grecia a început una dintre cele mai traumatizante perioade din istoria sa modernă .

Revolta guvernului elen împotriva creditorilor externi s-a încheiat însă cu o întoarcere dramatică de 180 de grade a premierului Alexis Tsipras şi un al treilea acord financiar în luna august.

Opoziţia faţă de planurile guvernului de a reforma sistemul de pensii, presiunile UE de a reduce numărul de refugiaţi care intră în ţară şi temerile de pe pieţele internaţionale, care pun presiune şi pe activele elene, aduc din nou nori negri deasupra Greciei, notează Bloomberg.

Gaze lacrimogene împotriva fermierilor care protestează la Atena

Poliția elenă a făcut uz de gaze lacrimogene împotriva fermierilor care au protestat vineri față de reforma sistemului de pensii, după ce aceștia au aruncat cu pietre asupra sediul Ministerului Agriculturii din centrul Atenei.

Conform planului de reformă cerut de creditorii internaționali ai Greciei, fermierii ar urma să fie confruntați cu o triplare a contribuțiilor la asigurările sociale și cu o majorare a impozitului pe venit.

În semn de protest, ei blochează autostrăzile de pe teritoriul țării de peste trei săptămâni.

Premierul Alexis Tsipras s-a declarat dispus să discute cu fermierii despre posibila modificare a proiectului de reformă, dar aceștia i-au respins propunerea.

Planul, criticat de toate categoriile de salariați, vizează în principal economisirea a 1,8 miliarde pe an (circa 1% din PIB), în cadrul cerințelor de reformă formulate de creditorii internaționali (FMI, UE și BCE), în schimbul noului plan de ajutor, de 86 miliarde de euro, convenit în iulie 2015.

Tsipras este decis ca această reformă să fie aprobată și pusă în aplicare cât mai rapid, sperând că ea va contribui la începerea negocierilor privind o reducere a uriașei datorii publice a țării, care atinge aproape 200% din PIB.

Proiectul de lege urmează să fie supus în această lună votului în parlament, unde premierul Tsipras dispune doar de o majoritate de 153 de voturi din 300.

Alte stiri din Externe

Ultima oră