Google şi Microsoft pleacă din Rusia. Un analist american acuză paranoia lui Vladimir Putin

16 Iul 2015
Google şi Microsoft pleacă din Rusia. Un analist american acuză paranoia lui Vladimir Putin
Din toamnă, în Rusia va intra în vigoare o nouă lege privind protecția datelor. O lege ca va obliga marile companii internaționale de internet, care au clienți ruși, să proceseze și să stocheze date despre aceștia pe servere din Rusia.
 
Potrivit analistului american Peter Hannaford, deși legea a fost creată sub pretextul preocupării faţă de viaţa privată a cetăţenilor Rusiei, în realitate scopul acestei legi este da a pune la dispoziţia guvernului rus date despre viaţa privată a cetăţenilor săi şi de a limita concurenţa din partea companiilor IT internaţionale. Forțând companii precum Google, Facebook, Apple, Microsoft sau Adobe să stocheze informații private ale cetățenilor ruși, în Rusia, serviciile de securitate rusești ar putea avea astfel acces la aceste date.
 
Analistul american, membru al grupului de politică externă "Committee of the Present Danger", este de părere că apariția acestei legi a fost generată în mare parte de paranoia, făcând referire la declaraţii făcute de preşedintele rus. 
 
Vladimir Putin spunea că „internetul a apărut ca un proiect special al CIA şi continuă să se dezvolte astfel" şi că „în nimic din ceea ce provine de la americani nu trebuie să existe încredere".
 
În Federația Rusă există aproximativ 75 de milioane de utilizatori de internet asupra cărora se vor răsfrânge prevederile actului normativ. În special, vor fi afectaţi ruşii care folosesc servicii online de cumpărare şi rezervare a biletelor, de rezervare a camerelor la hotel sau de primire a vizelor.

Hannaford scrie în editorialul publicat în The Washington Times că Google, Microsoft și Adobe și-au mutat proiectele în alte țări, lucru care va atrage consecințe nefericite asupra economiei țării. Potrivit analistului american, care citează un raport al Centrului European pentru Economie Politică Internaţională, noua lege va duce la o scădere a PIB-ului Rusiei cu 5,7 miliarde de dolari. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră