GERMANIA. Un locuitor din cinci este de origine străină! Câţi români au fost atraşi de magnetul german

04 Aug 2015
GERMANIA. Un locuitor din cinci este de origine străină! Câţi români au fost atraşi de magnetul german
Statisticile oficiale din Germania arată că niciodată, până acum, prima putere economică a Europei nu  a avut atâţia imigranţi pe teritoriul său. Un nivel comparabil deja cu cel din Franţa, scrie bfmbusiness.bfmtv.com.

Germania a devenit o ţară a imigraţiei, ca şi Franţa. Conform datelor rezultate din ultimul micro+recensământ realizat de Institutul Destatis-Insee, numărul imigranţilor a atins un nivel fără precedent. Conform estimărilor ar fi vorba despre 10,9 milioane  de imigranţi care locuiesc pe teritoriul german.Tot potrivit Institutului de statistică, 20,3% din populaţia germană ar proveni din imigraţie. O cifră care ia în calcul imigranţii (naturalizaţi sau nu din 1950, dar şi pe copiii lor născuţi pe teritoriul german.

Astfel, 56% dintre aceşti cetăţeni, ai căror descendenţi au venit în Germania în căutarea unei vieţi mai prospere, sunt azi deţinătorii unui paşaport german.

Originea acestor imigranţi veniţi în Germania este foarte diferită de cea a celor care vin în Franţa sau Marea Britanie. Mai ales din motive istorice, comentează sursa citată.

Germanii nu au avut, propriu-zis, un imperiu colonial. Limba lor nu este atât de „exportată”. Deci nu a avut niciodată „un rezervor natural” de imigraţie.

Din timpurile în care Germania primea muncitori străini pentru a compensa lipsa de forţă de muncă şi de a profita de boom-ul economic de după război, cei mai numeroşi care au răspuns la apel au fost turcii şi europenii din Sud. Între 1955 şi 1973, Republica Federală Germană a încadrat aceste fluxuri migratorii, semnând acorduri bilaterale cu câteva state pentru a primi ceea ce nemţii numesc „Gastarbeiten” (adică muncitori invitaţi).

Imigraţia recentă se dovedeşte un pic diferită. Creşterea economică puternică observată în Germania din 2010 până acum, a atras cetăţeni ai UE care au putut profita, fără a cere viză, de o piaţă a muncii ofertantă. E vorba despre 620.000 în plus faţă de 2011. Majoritatea provin din Europa Centrală. În Germania locuiesc acum cu 179.000 de polonezi (+16,7%), 109.000 români (+28,7%) şi 53.000 de bulgari (+79,4%) mai mult decât în 2011.

Dar şi numărul italienilor expatriaţi s-a mărit (+16%) şi al grecilor (+17%).
Magnetul german a produs efecte şi în Franţa. Numărul francezilor care au emigrat în Germania era de 107.000 în 2011. Anul trecut, Destatis a numărat 119.000. Echivalentul populaţiei oraşului Metz, de exemplu.

Pentru a realiza aceste estimări, Institutul Destatis a procedat la un recensământ aleatoriu pe 1% din populaţia sa totală, adică 81.000 de locuitori.

Citi'i şi:

În sfârșit, un motiv de mulțumire pentru înmulțirea imigranților în Germania

D
ar şi:

GERMANIA. Din ce în ce mai mulți vârstnici muncesc

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră