Mii de români riscă să rămână fără asigurarea Hartz IV în Germania

05 Iun 2015
Mii de români riscă să rămână fără asigurarea Hartz IV în Germania
Curtea Europeană de Justiție (CEJ) dă apă la moară presei germane care avertizează constant asupra pericolului imigrației în masă a românilor în Germania. Procurorul general al Curții Europene de Justiție, Melchior Wathelet, a declarat joi, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, că va pleda pentru dreptul Germaniei de a nu plăti asigurarea de bază Hartz IV în primele trei luni.  

În caz contrar, Wathelet avertizează că Germania riscă să genereze un val de imigrație în masă, care va afecta securitatea sistemelor naționale de asigurări sociale. Măsura a ajuns în atentia Curții în urma cazului Garcia/Cuevas.

Mai exact, o familie imigrată din Spania în Germania a solicitat asigurarea pentru lunile august și septembrie 2012, motivând că în această perioadă s-a aflat în căutarea unui loc de muncă, fiind înregistrați la Jobcenter-ul de care aparțin.

Cazul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Social din landul Nordrhein-Westfalia, care a a socilitat o părere avizată din partea CEJ. Judecătorii s-au pronunțat deja în luna noiembrie anul trecut, în cazul unei românce.

“CEJ a respins solicitarea româncei, dar cazul ei era destul de atipic fiindcă ea nu era nici măcar înregistrată la Jobcenter-ul din Leipzig, nu se afla în căutarea unui loc de muncă, nu vorbea limba germană, nu avea niciun fel de studii, nu lucrase niciodată și mai avea și cazier”, notează sursa citată.

Un caz simptomatic ar putea fi cel al unei femei din Bosnia, Alimanovic. Tânăra a emigrat inițial în Suedia. A dobândit cetățenia prin căsătorie și abia apoi s-a stabilit cu fiica ei în Berlin. A lucrat de câteva ori pentru timp foarte scurt și a solicitat imediat asigurarea de la Jobcenter-ul din cartierul Neukolln.

Procurorul general consideră că în cazul în care cineva a lucrat deja în țara în care a emigrat nu poți să îi respingi automat solicitarea de a încasa asigurarea. Wathelat recomandă Germaniei să schimbe încadrarea asigurării Hartz IV din asigurare socială în ajutor social de integrare pe piața muncii, astfel încât Germania să aibă dreptul să respingă fără orice fel de probleme solicitările de la imigranți. (I.D)

Alte stiri din Externe

Ultima oră