Germania are Guvern, după şase luni de aşteptare. Angela Merkel, cancelară pentru a patra oară

14 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Germania are Guvern, după şase luni de aşteptare. Angela Merkel, cancelară pentru a patra oară

Angela Merkela (CDU) a fost realeasă în fruntea Cabinetului de la Berlin. Astfel se încheie cel mai îndelungat proces de formare a unui guvern din istoria Republicii Federale Germane: 6 luni.

Merkel (63 de ani) a întrunit 364 din cele 692 de opţiuni exprimate prin vot secret în primul tur de scrutin. Cancelara ar fi avut nevoie doar de 355 de voturi în procedura secretă, pentru a redobândi acest mandat. Formațiunile care alcătuiesc arcul guvernamental – CDU/CSU și SPD – dețin împreună 399 de fotolii în Parlament. 

După etapa din Legislativ, procedura prevede ca Angela Merkel să primească decretul oficial de numire din mâinile președintelui federal, Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Bellevue din Berlin, reşedinţa prezidenţială oficială, urmând a se întoarce în Bundestag pentru depunerea jurământului.

Festivitatea numirii noilor miniştri federali de către preşedinte, la Palatul Bellevue, a fost transmisă în direct în pagina de Facebook a Guvernului german, şi preluată şi de Ambasada Germaniei la Bucureşti în pagina sa.

 

 Astfel ia sfârșit, după aproape șase luni de la alegerile parlamentare, cea mai lungă perioadă de formare a unui guvern din istoria Germaniei federale.

Cel de-al patrulea mandat al Angelei Merkel - şi, probabil, ultimul - se anunţă însă cel mai dificil de până acum, după şase luni de blocaj în căutarea unei majorităţi parlamentare.

Noul șef al diplomației germane, Heiko Maas, urmează a prelua deja în cursul după-amiezii mandatul oficial de la predecesorul său Sigmar Gabriel, ambii fiind politicieni social-democrați.

Merkel se va întâlni vineri după-amiază cu preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysée. Cei doi lideri, care au o relaţie puternică de când Macron a fost ales preşedinte al Franţei, se vor întâlni pentru o şedinţă de lucru.

Activitatea marii coaliții se va baza pe contractul de coaliție, pe care l-au negociat și semnat CDU, CSU și SPD, la începutul lunii februarie. A fost mai greu să se ajungă la un consens pe teme ca reîntregirea familiei refugiaților veniți în Germania sau domeniul sănătății, dar, până la urmă, toate piedicile au fost eliminate.

Planurile guvernului se pot citi în contractul de coaliție, care însumează 177 de pagini. Sunt abordate subiecte multiple, de la piața muncii până la locuințe, scrie Deutsche Welle, care enumeră cinci curiozităţi din contractul de coaliţie german.

Conservatorii și social-democrații doresc ”subvenții pentru servicii casnice” pentru familii monoparentale, pentru persoane care au în grijă rude sau pentru seniori. Cu alte cuvinte: guvernul plătește personal de serviciu pentru oamenii care nu își pot face singuri curat în casă, sau care nu au timp.

O altă curiozitate: în contractul de coaliție se prevede sprijinirea dezvoltării sustenabile în domeniul viticulturii, ”mai ales în zone deluroase și abrupte”. În plus, denumirea originii controlate a vinurilor germane va fi apărată la nivel internațional.

Parisul şi Berlinul au promis să dea un impuls comun relansării Uniunii Europene, în plină ascensiune a mişcărilor populiste. Deocamdată însă, Germania nu a dat decât un răspuns vag propunerilor Franţei de crearea a unui buget şi a unui post de ministru de Finanţe pentru zona euro. 

Guvernul german vrea să facă mai mult pentru E-sport. E-sport înseamnă jocuri electronice la nivel competițional și profesionist, iar participanții concurează pe calculator. O bună coordonare mână-ochi și imaginația în spațiu sunt absolut necesare. Guvernul dorește chiar să ”sprijine E-sportul în realizarea perspectivei olimpice”.

Guvernul Federal cere Comisiei Europene să verifice statutul lupului de animal protejat. În plus, Uniunea și SPD vor decide în ce situații este necesară ”împușcarea lupilor” - adică situațiile în care vânarea acestora este necesară pentru protecția oamenilor sau a animalelor de pășune.

Guvernul este preocupat și de alimentația germanilor. Cum nimeni nu poate convinge populația să mănânce mai multe legume și fructe și să renunțe la junk food, produsele semi-preparate trebuie cel puțin să fie mai sănătoase. În acest scop, se va proceda la o ”Strategie națională de reducere”. Scopul este de a permite cantități mai mici de zahăr, sare și grăsime în pizza, supe la plic etc.

Alte stiri din Externe

Ultima oră