Germania: Agenția de spionaj a fost politizată pentru a lupta împotriva partidului AfD clasificându-l drept „extremist de dreapta”

27 Feb 2024
Germania: Agenția de spionaj a fost politizată pentru a lupta împotriva partidului AfD clasificându-l drept „extremist de dreapta”

„Acești „protectori ai Constituției”... fac următorul pas în lupta lor disperată împotriva celei mai puternice forțe de opoziție adevărată din republică”, a declarat Joachim Kuhs, europarlamentar AfD, scrie European Conservative.

Întrucât încercările anterioare și în curs ale instituției politice germane de a diminua baza de sprijin a Alternative für Deutschland (AfD) au eșuat, agenția de informații internă extrem de politizată a Germaniei își intensifică eforturile de a da o lovitură mortală celui de-al doilea partid ca mărime din țară.

Planurile de a ștampila întregul partid AfD cu eticheta „extremist” vin înaintea alegerilor critice din Germania de Est și la nivel european, unde AfD este gata să se plaseze pe primul loc – cu o marjă mare – în Saxonia, Brandenburg și Turingia și al doilea la alegerile parlamentare UE.

Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) – care funcționează sub supravegherea și îndrumarea lui Nancy Faeser, ministrul de Interne activist al Germaniei, care a scris pentru reviste Antifa care au legături cu extremismul – pregătește un dosar pe care să îl folosească ca bază pentru justifică clasificarea întregului AfD drept „un efort extremist verificat” ( gesichert extremistische Bestrebung ), relatează Süddetsche Zeitung, citând documente interne ale BfV.

Potrivit raportului, BfV, condus de Thomas Haldenwang (CDU), intenționează să aștepte până când verdictul privind procesul AfD împotriva catalogării sale drept „caz suspect” este pronunțat înainte de a elibera noua clasificare. Se așteaptă ca Curtea Administrativă Superioară din Münster să-și dea decizia în acest caz cândva în martie. 

Pentru deputatul Petr Bystron, purtătorul de cuvânt al AfD pentru politică externă, clasificarea, la fel ca clasificările anterioare „extremiste” ale AfD la nivel de stat, nu va afecta poziţia partidului în ochii publicului german. 

„În această etapă, oamenii înțeleg clar că clasificarea „extremistă” este doar un instrument folosit de partidele de guvernământ pentru a asupri opoziția”, a spus Bystron, menționând că Stephan Kramer, șeful agenției de informații interne din Turingia, a dorit să fie „candidat pentru Partidul Social Democrat (SPD)”.

Kramer, a spus Bystron, este „de fapt un politician al unui partid care concurează împotriva AfD pentru voturi”. Dacă aruncați o privire la sondajele din Turingia,: „SPD-ul lui Kramer este acum sub 5%. Astfel, AfD îi face pe oameni ca el șomeri”, a continuat el.

Cel mai recent raport al Oficiului pentru Protecția Constituției privind extremismul din cadrul AfD este din primăvara anului 2021. E-mailurile și documentele interne ale BfV la care Süddetsche Zeitung se referă în raportul său indică faptul că pregătirile pentru un „raport de urmărire AfD 2023” sunt în curs din martie 2023.

În luna aprilie a anului trecut, a apărut o schiță inițială care cuprindea acuzații tipice adresate AfD de către Oficiul pentru Protecția Constituției, cum ar fi rasismul și autoritarismul. În plus, se spune că noul proiect conține un nou punct referitor la „relația AfD cu Rusia”.

Ziarul relatează că angajații de rang înalt de la BfV au indicat că nu sunt necesare informații suplimentare pentru a ajunge la o nouă evaluare a partidului de opoziție anti-globalist. 

Răspunzând la informațiile conținute în raportul Süddetsche Zeitung , europarlamentarul AfD Joachim Kuhs, care conduce delegația partidului în Parlamentul European, a declarat pentru Conservatorul European : 

Ministrul de Interne, dna Faeser (SPD), și oficialul său, domnul Haldenwang (CDU), evident nu se mișcă suficient de repede în „lupta împotriva dreptei”. Acum că campania concertată de a transforma așa-numita întâlnire secretă de la Potsdam într-o „Conferință Wannsee 2.0” a eșuat, acești „protectori constituționali” își pierd simțul proporției și fac următorul pas în lupta lor disperată împotriva celei mai puternice opoziții  din republică. 

Faptul că această luptă este sortită eșecului este fluierat de pe acoperișuri [o expresie germană care înseamnă „cunoscut pe scară largă”]. Ar fi atât de bine pentru poporul nostru și pentru țara noastră dacă guvernul ar asculta în sfârșit vocile cetățenilor săi și și-ar îndrepta atenția asupra problemelor stringente ale Germaniei.

Deputatul AfD Norbert Kleinwächter a fost de acord cu evaluarea europarlamentarului Kuhs conform căreia evaluarea planificată de către BfV a partidului este motivată politic, dar a împărtășit o perspectivă mai puțin optimistă în comentariile adresate Conservatorului European, .

Agenția pentru Protecția Constituțională (Bundesamt für Verfassungsschutz) este subordonată Ministerului de Interne. Deși se preface a fi o agenție neutră, este, de fapt, extrem de politică. Natura sa politică a devenit foarte evidentă pentru public atunci când ministrul de Interne, Nancy Faeser, ministrul Afacerilor Familiei, Lisa Paus, și președintele Agenției, Thomas Haldenwang, au susținut o conferință de presă comună privind necesitatea adoptării unui „ Act de promovare a democrației ”, care ar permite spionarea adversarilor politici, înlăturând persoanele despre care se spune că au folosit „discurs instigator la ură” din funcțiile publice și impunând autorităților locale să retragă licențele proprietarilor de restaurante și hoteluri care permit „vorbitorilor de ură” să se adune. Inutil să spun că aceste propuneri sunt toate în întregime anticonstituționale.

Nu este surprinzător că Bundesamt für Verfassungsschutz intenționează acum să considere AfD o organizație extremistă. Acest lucru se va întâmpla, nu pentru că AfD este de fapt extremist, ci pentru că există voință politică de a face acest lucru. Partidele consacrate speră să-i sfiească alegătorilor și este dispusă să plătească orice preț, inclusiv distrugerea democrației, pentru asta. Ei pot chiar să se confrunte cu dezavantaje în sectorul privat. Unele capitole de stat ale AfD au fost deja considerate extremiste, ceea ce a dus la părăsirea partidului de funcționari publici, polițiști și profesori pentru că nu își puteau permite să-și piardă funcțiile și pensiile. M-ar afecta chiar și pe mine personal. Sunt profesor de profesie și, dacă nu părăsesc partidul, nu voi putea reveni la funcția mea după ce mi-a încetat funcția politică.

În concluzie, această evoluție va dăuna AfD, deoarece va forța mulți membri să plece și va interzice altora să se alăture partidului. Acest lucru poate duce la o radicalizare reală a partidului și la o pierdere a competențelor administrative. Efectul major dorit, și anume reducerea numărului de alegători, nu va fi atins, deoarece acest lucru nu s-a produs nici în statele în care AfD a fost deja clasificat drept extremist.

Alte stiri din Externe

Ultima oră