Cea mai puternică furtună de pe Pământ din acest an mătură Pacificul

04 Aug 2015
Cea mai puternică furtună de pe Pământ din acest an mătură Pacificul
Alimente, apă, paturi, generatoare şi alte ajutoare de urgenţă au fost trimise astăzi din Hawai şi Guam locuitorilor din Saipan, după cea mai puternică furtună din acest an de pe pământ, supertaifunul Soudelor, care a făcut ravagii pe mica insulă americană din vestul Pacificului, scrie USA Today

Furtuna îşi continuă marşul devastator în Oceanul Pacific, însoţită de un vânt foarte puternic, echivalentul unui uragan de gradul 5, a anunţat Centrul de avertizare a taifunurilor. Taifunul va lovi Taiwan, China  şi câteva insule din sudul Japoniei, dar se aşteaptă să scadă din intensitate, ajungând o furtună de gradul 3 sau 4. 

"Există temerea că Taiwanul şi insulele Ryukyu vor fi lovite de Soudelor cel mai devreme joi noapte sau vineri, cu impact de durată la începutul săptămânii viitoare peste estul Chinei ", a declarat meteorologul AccuWeather Eric Leister.

Furtuna a lovit duminică şi luni Saipan, una din insulele Mariana, cu o populaţie de 48.000 de locuitori, inundând centrala electrică şi smulgând acoperişurile caselor. Sute de locuitori ai insulei au fost cazaţi în adăposturi. Multe dintre drumurile de pe insulă sunt impracticabile, iar serviciiile de apă şi electricitate nu funcţionează. 

Nu au fost înregistrate decese, dar cel puţin 10 persoane au fost  duse la spital pentru răni provocate de resturile aduse de vânt. Guvernatorul insulei, Ralph D.L.G. Torres, a declarat luni stare de urgenţă.

Soudelor (SOW-de-lore) este cea mai puternică furtună înregistrată anul acesta pe Pământ. Taifunurile sunt varianta uraganelor în Pacificul de Vest.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!



Alte stiri din Externe

Ultima oră