Franța și Moldova vor semna un pact de apărare

06 Mar 2024
Franța și Moldova vor semna un pact de apărare

Emmanuel Macron o va primi joi pe omologul său moldovean, Maia Sandu, pentru a conveni asupra unei întăriri a cooperării bilaterale între Paris și Chișinău, candidat la intrarea în Uniunea Europeană și care se confruntă cu tensiuni în regiunea sa separatistă Transnistria, scrie Le Monde

Președintele Macron va discuta cu Președintele Maia Sandu „întărirea cooperării bilaterale în toate domeniile” și „va fi semnat un acord de cooperare în domeniul apărării și o foaie de parcurs pentru cooperarea în domeniul economic” cu Moldova, țară mică și fosta republică sovietică a 2,6. milioane de locuitori, situata între România și Ucraina, potrivit Elysée.

„Președintele Republicii va reitera sprijinul Franței pentru independența, suveranitatea și securitatea Republicii Moldova, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, subliniază președinția franceză.

La sfârșitul lunii februarie, separatiștii pro-ruși din regiunea moldovenească Transnistria – care și-a menținut autonomia timp de trei decenii cu sprijinul Kremlinului – au cerut Rusiei „măsuri de protecție” în fața „presiunii crescânde” exercitate, potrivit acestora, de către Moldova, pe un fond de tensiuni exacerbate de conflictul din vecina Ucraina. Purtătorul de cuvânt al diplomației franceze a apreciat ulterior că Rusia s-a aflat „foarte probabil” în spatele „tentativelor de destabilizare” din Moldova.

Actualul guvern moldovenesc pro-european a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia și a susținut că Moscova a fost în spatele unui complot de răsturnare a acesteia.

Șeful statului francez „va confirma și hotărârea Franței de a continua să sprijine Moldova pe drumul său european, în urma deciziei Consiliului European de a deschide negocierile de aderare” , precizează președinția franceză.

Alte stiri din Externe

Ultima oră