Starea de urgenţă în Franţa a fost prelungită pentru a cincea oară. Până când este ea în vigoare

14 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Starea de urgenţă în Franţa a fost prelungită pentru a cincea oară. Până când este ea în vigoare


Un număr de 288 de voturi au fost pentru prelungirea stării de urgenţă și 32 împotrivă, potrivit Le Monde.

Prelungirea este de şapte luni, valabilă până la 15 iulie 2017, dată ulterioară alegerilor prezidenţiale şi legislative.

Această extindere ar trebui să fie confirmată joi de Senat, pentru a evita o întrerupere automată a stării de urgență, la 22 decembrie.

Mare parte din majoritate şi opoziţie au votat pentru. Doar deputaţii Frontului de Stânga, ecologiştii contestatari şi o mână de deputaţi din grupul Les Republicains (dreapta) s-au pronunţat contra proiectului de lege.

Dacă senatorii vor urma votul deputaților, ceea ce ar trebui să fie doar o formalitate, Franța va cunoaște cea mai lungă perioadă neîntreruptă a stării de urgență — 20 de luni — de la crearea acestui regim excepțional în timpul războiului din Algeria.

Franța se află în situație de stare de urgență de pe 13 noiembrie 2015, ziua atentatelor care s-au soldat cu 130 de morți la Paris și Saint-Denis.

Începând din 26 noiembrie 2015, Parlamentul a prelungit perioada cu trei luni suplimentare, pe 26 februarie, și cu două luni, din 26 mai până la 26 iulie, cu scopul asigurării securității la două evenimente sportive majore: Turul ciclist al Franței și Euro 2016 la fotbal. A patra prelungire a intervenit după atentatul de la Nisa (86 de morți).

Înăsprit de Parlament de un an, regimul stării de urgență permite arestul la domiciliu, percheziții administrative, interdicții de marșuri, controale de identitate și inspecții ale bagajelor și vehiculelor, închideri de locuri de adunare.

Această prelungire până la 15 iulie va permite depășirea alegerilor prezidențiale din aprilie-mai și a celor legislative din iunie, cu scopul de a lăsa pe seama noului guvern să decidă (sau nu) asupra încheierii stării de urgență.

Alte stiri din Externe

Ultima oră