Franța amenință cu trimiterea de trupe în Ucraina în timp ce importa și mai mult gaz rusesc

11 Apr 2024
Franța amenință cu trimiterea de trupe în Ucraina în timp ce importa și mai mult gaz rusesc

Noi date dezvăluie că Franța intensifică în liniște plățile de gaz către Rusia, așa cum președintele Emmanuel Macron se poziționează cu voce tare drept unul dintre cei mai convinși apărători ai Ucrainei, scrie Politico

În primele trei luni ale acestui an, livrările rusești de gaz natural lichefiat către Franța au crescut mai mult decât către orice altă țară din UE, comparativ cu anul trecut, potrivit datelor analizate de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) think tank pentru POLITICO.

În total, Parisul a plătit peste 600 de milioane de euro Kremlinului pentru aprovizionarea cu gaz de la începutul anului, arată datele, ceea ce a condus la solicitări ca Franța să-și reducă achizițiile în creștere.

„Nu se poate ca Franța, pe de o parte, să spună că trebuie să fim duri cu Rusia și, pe de altă parte, să-i plătească cu bani mari”, a spus un diplomat dintr-o țară din UE, care îi place altora pentru această poveste. , a primit anonimatul pentru a vorbi sincer.

Creșterea comerțului de gaze al Parisului cu Rusia vine în timp ce Macron a încercat să adopte o linie mai dură în sprijinul Kievului la doi ani după ce Moscova a lansat pentru prima dată invazia pe scară largă a vecinului său. 

Luna trecută, liderul francez a refuzat să excludă trimiterea de trupe în Ucraina și le-a îndemnat aliaților să nu fie „lași” în apărarea Kievului, marcând o întorsătură bruscă față de apelurile sale anterioare de a nu „umili” președintele rus Vladimir Putin.

Franța insistă că achizițiile sale de gaze sunt necesare pentru a menține aprovizionarea către gospodăriile din întreaga Europă și că este blocată într-un acord pe termen lung cu Rusia, din care este complex din punct de vedere juridic de scăpat. Dar criticii au spus că Parisul ar putea face mai mult pentru a reduce achizițiile blocului, argumentând că inacțiunea sa se datorează parțial rezistenței din partea majorului energetic național al Franței, TotalEnergies.

În toate cazurile, importurile expun eforturile slabe ale UE de a elimina veniturile Rusiei din combustibili fosili – care reprezintă aproape jumătate din bugetul Kremlinului – deoarece Moscova găsește modalități din ce în ce mai creative de a ocoli măsurile existente, iar sancțiunile UE încetinesc. 

„Acesta nu este un subiect ușor”, a recunoscut un oficial francez al ministerului energetic. „Dacă continuăm să plătim gazele pe care nu le importam, nu are rost”, referindu-se la contractele pe termen lung pe care TotalEnergies le-a semnat și care o obligă să cumpere GNL din Rusia.

Deconectarea franceză

La câteva luni de la atacul pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei în 2022, UE a prezentat un plan pentru a pune capăt dependenței blocului de importurile de fosile ale Moscovei până în 2027.

Până acum, a avut mare succes. Deși unii din UE continuă să cumpere combustibil nuclear și unele conducte de petrol și gaze din Rusia, blocul și-a redus dependența de gazul Moscovei cu aproximativ două treimi și a impus o interdicție generală a importurilor de cărbune și petrol pe mare.

Dar eforturi similare de a elimina gazul natural lichid, sau GNL, au eșuat. Deși combustibilul a reprezentat doar cinci procente din consumul de gaz al UE anul trecut, țările UE au plătit Moscova peste 8 miliarde de euro pentru exporturile sale, potrivit unui nou raport al CREA publicat joi.

Franța este departe de a fi singurul vinovat. Cel puțin nouă țări UE continuă să cumpere GNL rusesc, au arătat datele de transport maritim. Dar Parisul a condus blocul atât în ​​ceea ce privește volumele absolute importate în 2024 — 1,5 milioane de tone în total — cât și creșterea achizițiilor față de aceeași perioadă a anului trecut.

Belgia , Spania și Olanda – cei mai mari trei cumpărători de GNL de la Moscova după Franța – au indicat cu toții că ar sprijini măsurile de reducere a acestor achiziții, dar susțin că toată lumea trebuie să acționeze împreună, altfel va fi inutil.

„Singura cale de urmat este... o abordare comună cu privire la modul de reducere sau interzicere a importurilor”, a declarat ministrul spaniol al Energiei Teresa Ribera reporterilor la o reuniune a miniștrilor energiei din UE luna trecută. „Avem nevoie de ea cât mai curând posibil.”

La aceeași întâlnire, Lituania a propus chiar o interdicție totală a GNL rusesc.

Dar Parisul a rămas în mare măsură mamă la acțiune.

De fapt, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a apărat achizițiile în curs ale Parisului. Încheierea dependenței Franței de gazul Moscovei ar trebui făcută „treptat pentru a evita un impact prea brutal asupra pieței” și creșterile de preț, a spus el parlamentarilor în această lună.

Această reacție moale nu îi convinge pe cercetătorii în domeniul energiei, care sunt sceptici față de afirmațiile potrivit cărora evitarea gazului rusesc ar afecta piețele. 

În schimb, a argumentat Phuc-Vinh Nguyen, un analist energetic la Institutul Jacques Delors din Paris, guvernul francez pur și simplu „nu are niciun interes să se pronunțe despre asta”, deoarece „contrazice” impulsul reînnoit al lui Macron de a ajuta Ucraina. „Este rușinos pentru ei.”

Un purtător de cuvânt al Ministerului francez al Economiei a declarat pentru POLITICO că creșterea gazului rusesc s-a datorat parțial grevelor care „au perturbat puternic” fluxurile normale anul trecut.

Parisul „discută în mod regulat” despre eforturile de reducere a importurilor de combustibili fosili din Rusia cu aliații săi din UE, a adăugat purtătorul de cuvânt, argumentând că un „nivel ridicat” de gaze prin Franța și ajută la aprovizionarea altor țări precum Italia.

Guvernul „studiază posibilitățile de aprovizionare alternative... fără a pune în pericol securitatea energetică europeană”, a adăugat purtătorul de cuvânt, subliniind că Parisul sprijină o eliminare completă până în 2027.

Blocaj total? 

Însă jena nu este singurul motiv pentru care Franța se abține de la reducerea importurilor de gaze rusești. 

Gigantul energetic francez TotalEnergies deține un pachet de 20% din proiectul Yamal LNG, care operează o fabrică de lichefiere în nord-vestul Siberiei, deținută în majoritate de firma energetică privată rusă Novatek. Conform unui contract pe termen lung, firma franceză este nevoită să cumpere în continuare cel puțin 4 milioane de tone de GNL de la instalație în fiecare an până în 2032.

CEO-ul companiei, Patrick Pouyanné, a numit public o interdicție a UE privind interzicerea GNL din Rusia „nerezonabilă” înainte de 2025 sau 2026, când noi proiecte GNL vor fi online în întreaga lume, inclusiv în SUA.

Și, în calitate de „centrală energetică” și una dintre cele mai mari firme din Franța, „Total este ascultat foarte, foarte atent” în guvern, a spus Nguyen.

Această reticență poate fi văzută și în altă parte. 

În Olanda, unde TotalEnergies este, de asemenea, legată de un contract pe termen lung cu Yamal LNG, guvernul a trimis mai multe solicitări cerându-i companiei să-și reducă voluntar importurile din 2022, potrivit unui oficial olandez.

Dar „nu ne-au răspuns niciodată”, a spus oficialul.

Un purtător de cuvânt al TotalEnergies a refuzat să comenteze discuțiile sale cu guvernul olandez, dar a declarat pentru POLITICO că compania respectă legile UE și „nu face niciun lobby împotriva sancțiunilor”.

Purtătorul de cuvânt a mai indicat că firma nu și-a vândut pachetul de acțiuni Yamal LNG pentru a ajuta la protejarea aprovizionării cu energie a Europei, argumentând că „pe piața globală de GNL, livrările rămân limitate”.

Ministerul Economiei din Franța a spus că LNG rusesc „nu este vorba nici despre contractul sau activitățile TotalEnergies, ci despre oportunitatea și riscurile impunerii de noi sancțiuni pentru întreaga Uniune Europeană”.

Dar experții nu cred asta. 

Nguyen, analistul, a prezentat un argument pe mai multe niveluri. Unul, există importuri alternative, doi, industria franceză folosește în mod constant mai puțin gaz din 2022 și trei, nivelurile naționale de stocare sunt mai mari decât cele de anul trecut. Luate împreună, aceste lucruri reduc riscurile de lipsă de aprovizionare. 

Și la nivelul UE, blocul ar putea înlocui importurile din Rusia cu livrări din locuri precum SUA, a declarat Aura Sabadus, analist senior al pieței de gaze la firma de informații de piață ICIS, chiar dacă o interdicție „imediată” a GNL „ar putea ridica prețurile. .”

Dezbaterea are loc în momentul în care Comisia Europeană, executivul UE, începe pregătirile pentru încă un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al 14-lea.

Dar GNL este puțin probabil să figureze în acest pachet, în ciuda solicitărilor repetate din partea țărilor baltice și a Poloniei. Istoric, Ungaria s-a opus măsurilor privind gazele, iar toți cei 27 de membri UE trebuie să aprobe sancțiuni.

„Mă îndoiesc că vom obține unanimitate în privința asta”, a recunoscut un înalt oficial al Comisiei Europene. Cu toate acestea, țările UE vor putea în curând să interzică legal firmelor rusești să cumpere capacitate în terminalele lor GNL, a adăugat oficialul.

Dar dezlegarea contractelor pe termen lung cu firmele rusești este o altă problemă complicată pentru UE. 

Aceste acorduri obligă adesea firmele energetice să plătească pentru o cantitate fixă ​​de gaz, chiar dacă încă nu mai cumpără mărfuri fizice din Rusia, a spus Doug Wood, care prezidează comitetul de gaze din cadrul lobby-ului Federației Europene a Comercianților de Energie. 

Totuși, Wood a fost de acord că firmele energetice ar putea reduce importurile de gaze rusești la această limită minimă, ceea ce nu au făcut toți.

Alternativ, guvernele UE ar putea impune un plafon de preț pentru importurile rusești de GNL, a sugerat raportul CREA. Un plafon de preț al UE stabilit la 17 euro pe megawatt-oră ar putea reduce veniturile din GNL ale Moscovei cu aproximativ o treime, pe baza cifrelor de anul trecut, a arătat analiza.

În mod fundamental, totuși, orice soluție va necesita acțiuni comune – cel puțin din partea celor mai mari țări importatoare ale UE – astfel încât fluxurile de gaze rusești să nu fie doar redirecționate, a spus Wood.

Acest lucru ar necesita Franța să intervină și să ajute.

„Deci, vom vedea acum în timp: este [sprijinul din ce în ce mai puternic al Franței pentru Ucraina] o retorică solidă sau una goală?” a spus diplomatul UE.

Alte stiri din Externe

Ultima oră